Poliția de Frontieră va reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere, va intensifica supravegherea și stabili monitorizarea ad hoc prin identificarea persoanelor cu simptome ale virusului Ebola, o atenţie sporită se va acorda persoanelor sosite din ţările Africii Centrale și de Vest, transmite CURENTUL.
În cazul detectării persoanelor cu simptomatica caracteristică febrei hemoragice “Ebola” , va fi asigurat spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia. În toate punctele de trecere va fi asigurat, la necesitate, accesul serviciului medical corespunzător, autospecială şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice.
Astfel, a fost impusă scanarea obligatorie a persoanelor ce călătoresc prin punctul de trecere Aeroportul Internaţional Chişinău, cu ajutorul sistemului automatizat de detectare a temperaturii febrile.
Vaccină contra “Ebolavirus” la moment nu există. Febra hemoragică Ebola, reprezintă “boală gravă de import”, extrem de periculoasă, neobişnuită/neaşteptată pentru anumit loc şi timp, provoacă o rată de 90% mortalitate la oameni, cu pericol ce afectează sau poate afecta mai multe state. În perioada 31iulie – 1 august 2014 au fost raportate alte 163 cazuri noi de boală cu virusul Ebola, precum şi 61 decese.
Elena Mocreac