[ X ]
Indicele Percepţiei Corupţiei – 2015: RM a înregistrat un scor mai mic decît anul precedent
27 Ianuarie

În 2015, Republica Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei (IPC) de 33 puncte, cu 2 puncte mai puţin decât în anul 2014, rămânând pe locul 103 din 168 ţări incluse în clasament (în 2014 clasamentul a inclus 175 ţări) . Datele au fost prezentate la 27ianuarie 2016, Berlin, unde Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul 2015, transmite CURENTUL.

Diminuarea încrederii populaţiei în capacitatea guvernanţilor de a face faţă corupţiei a fost generată de căderea în cascadă a trei guvernări, multiplele carenţe în realizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi Acordului de Asociere Republica Moldova – UE .

“Totuşi, dat fiind faptul că mai multe surse care stau la baza calculului IPC nu au reuşit să acopere ultimele luni ale anului, marcate prin multiple evenimente alarmante, căderea IPC în 2015 pare relativ lentă. Ca niciodată, a devenit vizibilă legătura dintre fenomenele corupţiei şi capturării instituţiilor statului. Tergiversarea adoptării pachetului de legi privind sistemul de integritate, neluarea unei atitudini prompte faţă de persoanele responsabile de supravegherea securităţii sectorului bancar care au admis furtul de un miliard de USD, corupţia politică exprimată prin cooptarea deputaţilor din Parlament pe căi obscure neparlamentare, promovarea nemeritocratică a judecătorilor şi justiţia selectivă aplicată concurenţilor politici, şantajul Preşedintelui ţării pentru a numi în funcţia de Prim-ministru o persoană compromisă – toate au discreditat bunele intenţii din domeniul anti-corupţie declarate societăţii şi partenerilor de dezvoltare”, se spune în comunicatul emis de Transparency International – Moldova.

Potrivit sursei, este de remarcat faptul că la începutul anului 2016 evenimentele au evoluat într-un ritm şi mai vertiginos. “Ignorarea candidatului la funcţia de Prim-ministru desemnat de Preşedintele ţării prin sabotarea şedinţei Parlamentului, neglijarea procedurilor legale la formarea majorităţii parlamentare, blocarea jurnaliştilor în sediul Partidului Democrat şi în Parlament, limitând accesul populaţiei la informaţii obiective, votarea grabnică a Guvernului în Parlament, lipsind populaţia de posibilitatea de afla din timp candidaţii la funcţiile de demnitate publică, depunerea de către aceştia în mod secret a jurământului la miezul nopţii – toate acestea au amplificat protestele partidelor de opoziţie şi a societăţii civile. La protestul din 24 ianuarie care a adunat un număr record de persoane, guvernanţilor le-a fost înaintat un ultimatum în care s-a cerut demisia guvernului, alegeri anticipate şi modificarea procedurii de alegere a Preşedintelui ţării”,mai afirmă sursa citată.

Transparency International – Moldova atenţionează factorii de decizie asupra faptului că extinderea continuă a fenomenului corupţiei, capturarea instituţiilor statului şi ignorarea revendicărilor protestatarilor ar putea periclita parcursul european al Republicii Moldova, submina dezvoltarea democratică a ţării şi genera acte de violenţă în masă.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților