BEST Chişinău, organizaţia studenţească ce-şi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii Tehnice din Moldova a organizat pe 26-27 martie cea de-a 8-a ediție ai etapei locale EBEC — o competiţie inginerească internaţională. În aceast interval de timp, zece echipe, membrii cărora au fost exclusiv studenții Universităţii Tehnice, au luptat pentru a obține titlul de cel mai bun proiect în cadrul competiției, transmite CURENTUL.
Echipele au fost divizate în două secțiuni – probe distinctive și anume în Case Study și Team Design.În cele două zile a competiţiei echipele de la Case Study au avut de realizat un proiect de reamenajare a locului din Piaţa Centrală. După o zi intensă de lucru acestea sunt impresiile participanţilor:
Vadim Casap, FIMET, anul III: “Ziua de azi a fost tare faină, condiţiile de organizare au fost bune. Referitor la subiect: tema este super, căci ideea afectează o problemă mare a oraşului. Ziua de lucru — destul de simplă, la fel cum se numeşte echipa noastră — “Simplu”. Fiind cetăţeni ai oraşului, ne-am pus problema în faţă, prin urmare, am implementat idei preluate din alte ţări în care acestea au avut succes. Fiecare membru al echipei a intervenit cu soluţii din ţările în care a călătorit — a fost un impact personal a unui grup de oameni care au simţit pe propria piele şi problema, şi soluţia.”
Maria Frunză, FUA, anul IV: “Ziua de azi a fost obositoare, dar productivă, am lucrat mult în echipă, a fost o experienţă nouă,. Ne-am acordat o oră pentru a face un plan de lucru în care fiecare şi-a luat câte o responsabilitate: cineva se ocupa de design, cineva colecta ideile; prin urmare fiecare îşi făcea partea sa. Avantajul principal este că suntem studenţi de la arhitectură, tema este un level-up pentru noi, deoarece are legătură cu ceea ce învăţăm. De asta am aplicat la EBEC pentru a ne lărgi orizonturile.Echipa noastră se numeşte Tekton de la etimologia cuvântului Arhitect.”
Condiţia participanţilor de la Team Design a fost să creeze o sferă autonomă cu LED-uri din materialele distribuite:
Dragoş Străinu, FCIM, anul I: “Ziua de azi a fost interesantă, de la început era greu de înţeles pentru ce se folosesc piesele, dar ne-am descurcat. Ne-am împărţit responsabilităţile: 2 se ocupă de un motor, 2 se ocupă de alt motor, după care trebuie să le unim reciproc, ca acesta să funcţioneze. Până la urmă am realizat în jur de 3 prototipuri şi cu toate că nu prea merge, sperăm că vom finisa mâine.”
Din perspectiva organizatorilor evenimentului:
Sanda Şerşun, responsabil de subiecte: “Partea organizatorică a fost interesantă, am lucrat la acest eveniment timp de şase luni, astfel încât din octombrie echipa era formată şi gata de lucru . Ce a fost mai greu? Cred că de motivat lumea, de urmat termenul limită, deoarece sunt multe situaţii neprevăzute. În schimb, cel mai uşor a fost brainstorm-ul de idei pentru subiectul de bază.”
Veronica Hajdeu, responsabil de participanţi: “Anul acesta sunt 40 de participanţi, câte 5 echipe la Case Study şi Team Design. Cel mai important moment din punctul meu de vedere a fost să convingem oamenii, să-i motivăm să vină la timp, să respecte orarul şi să nu rămână dezamăgiţi! “
Rezultatele finale obţinute au fost uimitoare:
Team Design:
Echipa Atlantis:
Echipa Golden Hands:
Echipa Born to code:
Echipa New level (echipa câştigătoare):
Case Study:
Echipa Spinner (echipa câştigătoare):
Echipa 4Explosion:
Echipa Tekton:
Echipa a 4-a:
Echipa Simplu:
Echipele câştigătoare pleacă pe data de 21 aprilie la următoarea etapă regională ce se va desfăşura la Cluj. Reamintim, că partenerul general al evenimentului este Universitatea Tehnică a Moldovei.