Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, la recomandarea instituțiilor europene, consideră necesară înființarea unui complet de judecată exclusiv pentru cauzele CEDO. Astfel, justițiabilii nemulţumiți de hotărârile obținute, care au consumat toate căile de atac în justiția moldoveană și care vor să se adreseze CEDO vor avea posibilitatea să le fie studiată încă o dată hotărârea judecătorească de către un complet special înființat, transmite CURENTUL.
Noua instituție ar fi compusă dintr-un complet de 5 judecători și ar putea fi arondat Curții Supreme de Justiție. Completul de 5 judecători s-ar ocupa doar de cauzele care ar urma să meargă la CEDO și s-ar pronunța cu privire la verificarea legalității hotărârii prin prisma respectării drepturilor omului.
„Instituirea acestei noi instanțe este făcută în interesul cetățenilor, în sensul că ar scuti justițiabilii de cheltuielile aferente intentării unui proces la Strasbourg, aceștia putând obține în Moldova drepturile ce le-ar putea fi oferite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În tot acest timp, calea de atac la CEDO ar rămâne deschisă și în termen, pentru cei care se vor simți nedreptățiţi și în situația unei soluții date de completul de 5 judecători”, a spus Poalelungi.
Președintele CSJ afirmă că în acest moment Curtea Supremă de Justiție are capacitatea de a organiza financiar, logistic, administrativ și din punct de vedere al resurselor umane completul de 5 judecători.
Este de menționat că în 2011 procentul de admisibilitate a cererilor venite din Moldova la CEDO era de 30%, la o medie de 5 pe curte, în timp ce în 2014, acest procent a scăzut la 1,8%. De asemenea, din rapoartele CEDO reiese că în anii 2013 și 2014 o bună parte a hotărârilor pronunțate împotriva Moldovei nu vizează sistemul judecătoresc.
Adrian Platon