[ X ]
În Republica Moldova va fi realizat cel de-al doilea Studiu Național privind Factorii de Risc pentru Bolile Netransmisibile
18 August

Din 22 august curent, în Republica Moldova, va fi inițiat cel de-al doilea Studiu Național privind Factorii de Risc pentru Bolile Netransmisibile (STEPS). În acest context, a fost demarat atelierul de instruire pentru colectarea datelor de teren în cadrul studiului.

Studiul STEPS este o iniţiativă globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un instrument de cercetare foarte important în domeniul bolilor netransmisibile, elaborat cu scopul de a ajuta ţările să evalueze răspândirea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, hipertensiunea arterială, într-un mod standardizat. La fel, presupune elaborarea politicilor şi strategiilor bazate pe dovezi în domeniul prevenirii bolilor netransmisibile.

Bolile netransmisibile sunt una dintre cauzele principale ale deceselor la nivel internațional și local. Potrivit primului studiu STEPS, realizat în 2013, șase din zece decese la nivel global şi opt din zece decese în regiunea europeană sunt cauzate de acest tip de maladii. La fel, datele au arătat că mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova suferea de boli netransmisibile, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, boli digestive și diabet. Mai mult, fiecare a treia persoană (30,3%) avea trei sau mai mulți factori de risc pentru aceste boli, iar acest lucru crește proporțional odată cu înaintarea în vârstă.

Doar 8% din respondenții, care au participat în cadrul studiului, nu au avut niciunul dintre cei cinci factori de risc pentru bolile netransmisibile.

Menționăm că obiectivul primar al studiului STEPS, inițiat în Republica Moldova, este evaluarea situaţiei de bază privind factorii de risc principali pentru bolile netransmisibile, atât comportamentali, cât şi metabolici/ fiziologici, şi informarea tuturor părților interesate și implicate despre situaţia curentă. Datele din cel de-al doilea studiu vor deveni un element de bază pentru elaborarea politicilor din domeniu și analizarea eficacității intervenţiilor dedicate reducerii poverii bolilor netransmisibile şi factorilor de risc.

Studiul STEPS 2021 se va desfășura sub egida Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Datele vor fi colectate de Asociația Igieniștilor din Republica Moldova și vor fi analizate de o echipă mixtă de experți naționali și internaționali.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților