[ X ]
[ X ]
[ X ]
În premieră la Chișinău, va avea loc Forumul Regional al drepturilor utilizatorilor de droguri
20 Mai
foto: radiochisinau.md

În perioada, 19-20 mai, la Chișinău se desfășoară Forumul Regional în domeniul asistenței medicale și drepturilor utilizatorilor de droguri, care marchează lansarea Programului Regional al Reţelei Eurasiatice de Reducere a Riscurilor sub denumirea “Programele de Reducere a Riscurilor dau rezultate – Finanţează-le”, transmite Curentul.md.

Evenimentul a fost deschis de către Prima Doamnă, Margareta Timofti: „Republica Moldova este mândră să găzduiască pentru prima dată Forumul Regional în domeniul asistenței medicale și a drepturilor oamenilor care folosesc droguri. Noi sprijinim instituțiile de stat și societatea civilă implicate în activități de reducere a riscurilor și sperăm să avem un dialog continuu despre felul în care putem să integrăm mai bine acești oameni în societate și să-i ajutăm să nu fie marginalizați”.

În cadrul reuniunii, viceministrul Sănătăţii, Svetlana Cotelea a menţionat: „Serviciile de reducere a riscurilor prezintă o componentă esențială a programelor de control al infecției HIV, odată ce în RM epidemia HIV este concentrată în grupul consumătorilor de droguri. Moldova este recunoscută la nivel regional ca un exemplu de succes în implementarea programelor de reducere a riscurilor atât în sectorul civil, cât și la nivel de instituții penitenciare. La etapa actuală este important să asigurăm sustenabilitatea programelor de reducere a riscurilor, inclusiv prin identificarea posibilităților și modalităților de preluare a serviciilor respective de către instituțiile statului”.

La Chişinău, utilizatorii de droguri, prestatorii de servicii de reducere a riscurilor, experții naționali și cei internaționali în sănătate publică, responsabili de finanțările publice și de drepturile omului vor avea posibilitatea unică să se întâlnească față în față și să discute problema reducerii riscurilor cu oficiali la nivel înalt cum ar fi: Anand Grover, trimisul special al ONU pentru dreptul la sănătate, Pavel Bem, membru al Parlamentului European din Republica Cehă, fostul primar al orașului Praga, Ken Marti Vaher.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților