[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova este o singură minoritate naţională?
14 Aprilie

Dacă aţi observat, de la un timp, Moldova este împărţită în două tabere numite convenţional de mulţi dintre acei care formează opinia publică în Moldova „populaţie băştinaşă” şi „vorbitori de limbă rusă”. Unii afirmă că prima categorie e alcătuită din moldoveni, alţii – din români, iar în cazul celei de-a doua categorii nimeni nu are nici un dubiu asupra denumirii. Sînt „vorbitori de limbă rusă” şi punctum! Se ignoră totalmente faptul că la această categorie sînt atribuiţi şi ucrainenii, şi găgăuzii, şi bulgarii, şi alte minorităţi. Toţi sînt numiţi „vorbitori de limbă rusă”, iar uneori şi mai simplu – „ruşi” sau „ruşii din Moldova”.

În consecinţă, se consideră absolut greşit că ceea ce vrea Rusia automat vor toţi „vorbitorii de limbă rusă”. Se face totalmente abstracţie de faptul că găgăuzii sînt mai aproape de Turcia decît de Rusia, bulgarii – de Bulgaria, ucrainenii – de Ucraina etc. Nimeni nu vorbeşte de faptul că, spre exemplu, mulţi dintre bulgarii din Moldova au paşaport bulgăresc şi, prin urmare, sînt deja cetăţeni europeni cu acte în regulă. Din contra, aceştia sînt consideraţi cu încăpăţînare „ruşi, care-şi îndreaptă ceasul după ora Moscovei şi care vor integrare euro-asiatică”. Aşa e şi în cazul altor etnii, inclusiv a ucrainenilor, care sînt cea mai numeroasă minoritate naţională în Republica Moldova.

Cine şi de ce i-a trecut pe toţi reprezentanţii minorităţilor naţionale în categoria „ruşi”? A fost făcut acest lucru intenţionat sau neintenţionat? De ce este tolerată această situaţie şi de reprezentanţii „populaţiei băştinaşe”, şi de reprezentanţii altor etnii decît cea rusă? Acestea sînt doar cîteva întrebări care cred că trebuie să ni le adresăm. Iar îndată ce vom găsi răspunsuri, multe lucruri vor deveni clare. Poate chiar dureros de clare.

La această etapă, cert este un lucru: cuiva îi convine faptul ca populaţia Republicii Moldova să fie împărţită în două tabere: „populaţie băştinaşă” şi „vorbitori de limba rusă”. Căci, dacă există numai două tabere şi ele sînt, în linii mari, comparabile ca şi proporţii, e mult mai uşor să dezbini în două o societate şi chiar o ţară. Dvs. ce părere aveţi?

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților