[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova ar putea apărea încă o instanță de judecată. Află ce competențe va avea!
25 Aprilie
foto: kronpress.ro

În țara noastră justiţia se înfăptuieşte prin intermediul instanţelor judecătoreşti – Curtea Supremă de Justiţie, Curţile de Apel și judecătorii, iar în curînd ar putea apărea încă o instanță, transmite Curentul.md

Noua instituție va fi înființată în vederea garantării la nivel naţional a dreptului la un recurs efectiv, prevăzut de art. 13 din Convenţia Europeană pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În acest sens, Ministerul Justiţiei, împreună cu Curtea Supremă de Justiție și Agentul Guvernamental, iniţiază procesul de elaborare a cadrului normativ necesar creării unui mecanism investit cu competenţa de a examina plîngerile individuale ce vizează pretinse încălcări ale Convenţiei, pînă la adresarea la Curtea Europeană, a informat Oleg Efrim, ministrul Justiției.

Astfel, după trecerea celor trei instanțe de judecată, persoanele care vor considera că le-au fost încălcate drepturile garantate prin Convenţia europeană a Drepturilor Omului se vor putea adresa noii instanțe. Cei care nu vor fi satisfăcuți de soluție vor putea înainta o cerere la CEDO.

Potrivit Ministerului de Justiție, cererile privind pretinsele încălcări ale Convenției ar putea fi examinate de către o instituție aparte, sau de către o subdiviziune a Curții Supreme de Justiție. Pînă în prezent încă nu a fost stabilit.

Curentul.md menționează că, Ministerul Justiției a făcut un apel de implicare a societății civile în reforma justiției, iar privitor la acest proiect sunt așteptate propuneri concrete.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților