Circa 246 de milioane de copii de pe glob, cu vîrsta între 5 şi 17 ani, adică unul din şase, sunt nevoiţi să muncească în loc să meargă la şcoală. Circa trei pătrimi dintre ei sau unul din opt, sunt supuşi muncilor nocive şi periculoase, care prezintă un pericol iminent pentru sănătatea şi chiar viaţa lor, transmite Curentul.md.
În RM, conform ultimelor sondaje, doar 31,8% din copii antrenaţi în cîmpul muncii frecventează şi școala. Din totalul de copii explotaţi, 66,8 % sunt din mediul rural, iar 33,2 % din mediul urban. Cel mai des, copiii din Moldova sunt antrenaţi în agricultură, 95, 3% , 94,9 % din băieţi şi 96,0 % din totalul de fete. Pe locul 2 se situează comerţul şi vînzările cu amănuntul – 1,4 %, 1,0 din totalul de băieţi şi 2,1 din totalul de fete, iar pe locul 3 se plasează construcţiile cu 1,1 %, 1,6 % băieţi şi 0,4 % fete. Cel mai mare procentaj de copii exploataţi prin muncă sunt în raioanele situate în centrul republicii, circa 32 % , la nord – 29,6, în raioanele de sud – 22,6%, iar în municipiul Chişinău – 16,4 %.
Astfel, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a proclamat 12 iunie – Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. OIM recunoaște că folosirea copiilor ca forţă de muncă a devenit o problemă gravă, fiind necesare acțiuni eficiente pentru soluționarea ei grabnică. Astfel, milioane de persoane urmează a fi implicate în diverse acțiuni publice și naționale, orientate spre remedierea acestei probleme importante.
OIM menționează că problema exploatării muncii copiilor va fi soluționată atunci și doar atunci cînd fiecare țară își va asuma angajamentul de a deveni o «țară liberă de munca copiilor». Mai multe programe OIM, implementate pe parcursul ultimilor ani, demonstrează că acest lucru este posibil. Însă angajamentul de a anula utilizarea muncii copiilor trebuie se fie asumat de fiecare țară în parte, de cetățenii și de comunitățile acestora.
Elena Mocreac