[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Moldova a fost creat Sistemul Informațional BeeProtect pentru a proteja albinile de intoxicații
17 Iunie

Pentru a asigura o comunicare directă dintre agricultori și apicultori în prevenirea intoxicării familiilor de albine, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, a dezvoltat Sistemul Informațional BeeProtect.

Producătorii agricoli care planifică lucrări de tratare a culturilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți, pot utiliza BeeProtect pentru a marca pe hartă hotarele terenurilor pe care vor fi efectuate aceste lucrări și indica produsul cu care vor fi prelucrate culturile. La rândul lor, apicultorii  indică pe harta interactivă amplasarea stupinei.

În fiecare an, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate numeroase cazuri de intoxicare în masă a albinelor din cauza lipsei comunicării agricultor – apicultor, în perioada stropirilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Sectorul apicol înregistrează daune de aproximativ 70 de milioane de lei anual din cauza intoxicărilor. Pe de altă parte, albinele au un rol crucial în sectorul agricol – polenizarea contribuie la creșterea productivității culturilor agricole cu până la 40%, iar aportul polenizatorilor în agricultura țării este estimat la peste 1,7 miliarde de lei anual.

BeeProtect permite schimbul de informații în timp real  între producătorii agricoli și apicultori, dar și cu instituții publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și autoritățile publice locale. În paralel, sistemul a fost integrat cu serviciile electronice de stat ca MPass, MSign, MConnect, MNotify și MLog. Asta presupune identificarea automată a utilizatorului la înregistrare, fiind posibilă validarea și completarea imediată a datelor despre întreprindere. De asemenea, sistemul permite primirea notificărilor simultan prin mai multe canale de comunicare, precum și vizualizarea nemijlocită în cabinetul utilizatorului.

Pentru eficiența sistemului în procesul de notificare este important ca acesta să fie utilizat de cât mai mulți agricultori și apicultori. Astfel, aceștia sunt încurajați să se înregistreze în Sistemul Informațional web.beeprotect.md.

Inapoi la arhiva noutaților