[ X ]
[ X ]
[ X ]
În caz de epidemie, Moldova are 10 km de tifon și 33 litri de morfină
6 Ianuarie

Dacă în Moldova s-ar declanșa epidemie sau dacă ar avea loc vreo calamitate, opt instituții medicale din țară ar gestiona rezerva strategică a Ministerului Sănătății. Aceasta numără 374 de categorii de bunuri – de la seringi și iod, până la stații radio portative și costume de protecție, scrie mednews.md.

Ministrul Sănătății a emis un ordin prin care enumeră medicamentele, produsele și dispozitivele medicale oferite de stat în cazuri extreme: calamități naturale, epidemii, catastrofe, avarii tehnogene, fenomene sociale și economice.

În listă sunt enumerate 374 tipuri de bunuri. Acestea ar fi repartizate în opt instituții medicale din toată țara în funcție de necesități. Astfel, de administrarea rezervei medicale ar fi responsabile Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic Municipal Bălți, Spitalul Raional Cahul, Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și filiala lui din Bălți.

Conform datelor, dacă Republica Moldova ar fi afectată de un cataclism sau epidemie în anul curent, populația ar avea nevoie cel mai mult de analgezice. De aceea, spitalele vor fi aprovizionate cu 33.000 mii de fiole. Pe locul doi este preparatul antibacterian „Cefazolinum” (32.000 de fiole), urmat de glucoză, sulfat de magneziu și natriu. De asemenea, în rezerva medicală se stochează 10 kilometri de tifon, 6.500 de sticluțe cu iod, 35.000 de măști și peste 60.000 de seringi.

În caz de accidente, rezerva medicală strategică are și bancuri de sânge. Cele mai importante cantități de concentrat eritrocitar este de rhezusul I pozitiv (120 de unități), iar de rhezusul al IV-lea negativ – doar opt. În listă se mai numără și aparate complicate precum spectrometru gamma-beta pentru măsurarea radiației sau măștile antigaz.

Achiziționarea bunurilor pentru rezerva medicală va fi efectuată de către Agenția Medicamentului, iar produsele vor fi achitate din contul alocațiilor din bugetul centralizat al Ministerului Sănătății.

Inapoi la arhiva noutaților