[ X ]
[ X ]
[ X ]
IMPORTANT! Detalii despre noile numere de înmatriculare care vor intra în vigoare de la 1 martie 2015
5 Februarie

Începînd cu 1 martie, anul curent, Î.S. CRIS „Registru” va elibera numere de înmatriculare de tip nou. Informaţia a fost confirmată pentru CURENTUL de şefa serviciului de presă al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Stela Nistor.

„Inițierea implementării plăcilor de înmatriculare în baza standardului naţional SM 122:2014 este condiționată de necesitatea realizării Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE) şi anume a prevederilor de acomodare și transpunere a standardelor UE şi preluarea bunei experienţe a statelor membre ale UE, aducerii legislației naționale în domeniul înmatriculării vehiculelor în concordanță cu standardele ISO și directivele europene si internaționale”, a declarat Nistor.

Potrivit acesteia, scopul principal al modificării aspectului plăcilor de înmatriculare este: 1) asigurarea securităţii faţă de o eventuală contrafacere a plăcilor de înmatriculare pentru autovehicule şi remorci, ţinînd cont de experienţa avansată a ţărilor europene, prin introducerea elementelor de securitate: utilizarea unui font nou „FE-schrift” care va fi greu de falsificat; aplicarea numărului de serie gravat cu laser; aplicarea hologramei; aplicarea abţibildului; aplicarea codului de bare, etc.; 2) finisarea procesului de integrare a informaţiei în sistemul de evidenţă a plăcilor de înmatriculare produse şi eliberate; 3) implementarea noilor tehnologii în procesul de producere şi securizare a produselor; 4) eliminarea legăturii indicativului de înmatriculare cu unităţile administrativ-teritoriale va duce la: excluderea discriminării după principiul teritorial la atribuirea numărului de înmatriculare; reducerea situaţiilor în care numărul de înmatriculare va conţine combinaţii de litere care pot avea o semnificaţie obscenă sau pot conţine inscripţii discriminatorii; simplificarea procesului de înregistrare şi evidenţă a plăcilor de înmatriculare în sistemul informaţional.
Întrebată despre valoarea bugetului alocat pentru implementarea proiectului în cauză, Stela Nistor a spus că pînă în acest moment nu au fost făcute asemenea calcule.

„Dar suportul financiar este argumentat prin complexitatea aspectelor ce ţin de implementarea modificărilor stabilite prin standard nou, inclusiv în privinţa schimbării esenţiale a semifabricatelor plăcilor de înmatriculare şi modernizării complexului tehnic de program al sistemului informaţional automatizat de producere şi eliberare a plăcilor de înmatriculare. De menţionat, că implementarea standardului propus nu presupune oarecare investiţii din partea statului”, a adăugat şefa serviciului de presă al MTIC.

Standardul SM 122:2014 “Vehicule rutiere. Plăci de înmatriculare pentru autovehicule şi remorci” deja a fost aprobat de către Institutul National de Standardizare prin hotărîrea nr. 372 din 06.10.2014 şi se pune în aplicare din 01.03.2015. Respectiv, plăcile de înmatriculare noi vor urmează să fie confecţionate şi eliberate începînd cu data de 01.03.2015.
„La moment ÎS CRIS Registru se ocupă de finisarea lucrărilor tehnologice, de producere şi organizatorice pentru lansarea noilor plăci de înmatriculare, astfel impactul final asupra tarifelor la serviciile prestate va fi calculat ulterior. Pentru deţinătorii plăcilor de înmatriculare nu este obligatoriu de a schimba plăcile de înmatriculare eliberate anterior. Ele vor rămîne în vigoare pînă la transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului sau pînă la solicitarea eliberării plăcilor cu număr de înmatriculare conform standardului nou. Nu este obligatoriu de schimbat, dar dacă doriţi să vă luaţi altele noi, decizia vă aparţine. Puteţi circula fără restricţii în continuare cu cele vechi. Doar cei care înmatriculează pentru prima dată automobilul o să ia plăci noi”, a conchis Stela Nistor.

Adrian Platon

placiMD

Inapoi la arhiva noutaților