[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată de ce nu mai funcționează sistemul de avertizare în caz de cutremur în RM!
24 Septembrie

Sistemul de avertizare în caz de cutremur www.seism.md nu mai este operațional din martie 2016 din varii motive, unul dintre care ar fi lipsa finanțării și lipsa de interes față de sistem a instituțiilor abilitate în acest domeniu, informează CURENTUL.

„In martie 2016 a fost emisa o instiintare ca sistemul nu va fi operational, dupa care a fost oprit. Va multumim pentru intelegere si va reamintim ca seism.md a fost un sistem experimental si absolut GRATUIT, construit si intretinut de un grup de entuziasti pe bani proprii si din initiativa proprie. Din pacate entusiasmul este o umbrela buna, insa un acoperis rau”, precizează echipa Seism.md.

Precizăm că, Seism.md a fost conceput să emită alerte doar după producerea cutremurului de pământ, timpul în care undele distrugătoare ajung din zona Vrancea până în Chișinău.  De regulă, este vorba de la câteva până la 30-40 secunde. Este setat să emită avertizări prin sms doar de la 5.2 grade pe Scara Richter, asta pentru a nu produce panică, și pentru că, de regulă, seismele mai mici se resimt slab sau deloc în zona noastră. Sistemul a fost conceput ca unul GRATUIT, și a fost depusă o sumă de bani inițială în cont ca să ajungă pentru x sms avertizări, adică în cazul unui seism distrugător.

Acest sistem a fost creat în toamna lui 2013, în urma mai multor seisme, și întreținut pe cont propriu de un grup de entuziaști în speranța de a salva vieți în cazul unui seism de proporții. Partea slabă este că sistemul poate fi perfecționat doar de la un seism la altul. Totodată pentru a putea emite avertizări, sistemul are nevoie de bani, deoarece, potrivit inventatorilor, fiecare sms costă bani.

Amintim că, astăzi la ora 2.11 a avut loc un seism în România,  cu intensitatea inițială de 5.6 pe scara Richter (revizuit, inițial a fost anunțat de 6.1), la adâncimea de 80 de kilometri, în zona Vrancea. Cutremurul a fost resimțit  și în R.Moldova, dar și Ucraina.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților