În cele 9 luni, de când Republica Moldova are regim liberalizat de vize cu UE, 363.751 de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au mers în comunitate, traversând frontiera prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău, transmite CURENTUL.
Cei mai mulți moldoveni au ales să meargă în Uniunea Europeană prin punctul de trecere Leușeni. Aici, polițiștii de frontieră au înregistrat un număr de 89.682 cetățeni moldoveni care s-au legitimat în baza pașapoartelor biometrice.
Un alt punct de trecere solicitat a fost Cahul, fiind autorizată ieșirea din țară a 69.715 de moldoveni, iar alți 59.618 de moldoveni au fost consemnați în punctul de trecere Chișinău-Aeroport.
În celelalte puncte de trecere de la frontiera moldo-română au fost înregistrate următoarele date privind traversarea cetățenilor moldoveni în baza pașapoartelor biometrice:
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 58.823;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – 37.297;
Punctul de trecere a frontierei Costești – 29.545;
Punctul de trecere a frontierei Ungheni – 9.824;
Punctul de trecere a frontierei Lipcani – 9.247.
Totodată, 188.640 de moldoveni au ieșit din țară în baza pașapoartelor biometrice noi, care nu conțineau vize sau alte documente de călătorie suplimentare(premise de ședere, premise de mic trafic etc.), un coeficient mărit a fost înregistrat în punctul de trecere Cahul – 66.873.
Conform informaţiei deţinute la nivelul Poliției de Frontieră, la 277 de cetăţeni ai Republicii Moldova nu le-a fost autorizată intrarea în UE, dintre care 213 pe motiv că nu au îndeplinit condiţiile de intrare în comunitate, iar 64 au avut interdicţie pentru încălcările anterioare ale legislației. La fel, 124 de moldoveni au fost deportați din țările UE.
Amintim că începând cu 28 aprilie 2014, Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene. De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.
Adrian Platon