[ X ]
Iată ce trebuie să facă creștinii în ziua Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon!
9 August

Astăzi creștinii ortodocşi din Republica Moldova îl sărbătoresc pe Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit în popor și „Pintilie Călătorul”, informează Curentul.

Solicitat de către reporterul nostru, Maxim Melinti, paroh la biserica Ghidighici, ne-a relatat ce este specific acestei sărbători și trebuie să facă creștinii.

“În această zi în toate bisericile ortodoxe au loc servicii divine, în deosebi, după tradiție se face și una dintre cele șapte taine, Taina Sfîntului Maslu, slujba care presupune ungerea creștinilor spre tămăduirea sufletului și a trupului, spre iertarea păcatelor. Evident, în această zi creștinii trebuie să vină la biserică să se roage la bunul Dumnezeu pentru mîntuire și să primească această sfîntă taină, adică ungerea cu ulei sfințit”, a spus preotul.

În popor Sf. Pantelimon i se mai spune “Pintilie” sau “Pintilie Călătorul”. Pe vremuri această zi era ținută de cei care călătoreau des. Se considera că, cel care muncea în această zi „se călătorea”, adică murea nu după mult timp. În legătură cu denumirea sărbătorii “Pintilie Călătorul” există peste tot credinţa că de la Pintilie Călătorul „se călătoreşte vara”. Această „călătorie” a verii este semnalată prin cîteva evenimente, precum plecarea păsărilor migratoare în ţările calde, „pălitul” frunzelor.

Altădată se credea că la “Pintilie Călătorul” se desparte vara de toamnă. De aici şi expresia „se duce vara ca o pîine, vine iarna ca un cîine”. Pintilie Călătorul apără vitele şi oamenii de multe boli.

Sfântul Pantelimon s-a născut la Nicodimia şi a trăit în secolele 3-4 după Hristos. Pantelimon, al cărui nume înseamnă „în toate milostiv”, şi-a dedicat viaţa slujirii celor suferinzi şi umili. Pentru credinţa sa el a fost decapitat de către medici păgâni.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților