Consumul produselor din carne cu adaos de aditivi alimentari a fost interzis strict în școli și grădinițe din data de 3 iunie curent, urmare a unui Ordin la ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, informează CURENTUL.
Serviciul de informare şi comunicare al Ministerul Sănătăţii ne-a relatat că, a fost elaborat un nou cod, care are scopul de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor și adolescenților prin asigurarea unei alimentații echilibrate și raționale.
Astfel, regimul alimentar al copiilor trebuie să fie alcătuit din 4-5 mese pe zi. Intervalul dintre ele nu trebuie să depășească maximum 4 ore, iar valoarea calorică a rației alimentare se recomandă de repartizat în felul următor: dejunul – 25%, prînzul – 35%, gustarea – 10-15%, cina -20-25%, care se va servi cu 2 ore înainte de somn.
Pentru repartizarea mai rațională a produselor alimentare este necesar ca unele produse să fie incluse în meniul de repartiție în felul următor: carnea, laptele, pîinea, inclusiv din făină integrală, cerealele, zahărul (limitat până la maxim 5% din totalul de energie), untul de vacă, uleiul de floarea soarelui, legumele și fructele vor fi incluse zilnic în meniul copiilor, iar celelalte produse vor fi consumate timp de 7-10 zile. Se va da preferință produselor integrale față de cele rafinate: făină integrală, paste făinoase integrale, crupe integrale (mei, hrișcă, orez integral, ovăz fulgi sau bob întreg, crupe de orz, de secară, de grâu, de porumb. Fructele de sezon recomandate în alimentația copiilor sunt: mere, pere, prune, struguri, cireșe, vișine, caise, persici, gutuie. Se interzic căpșunele.
Alcătuirea meniului de repartiție se începe cu prînzul care va conține:
– felul I (borșuri, supe, ciorbe de legume, cu sau fără leguminoase, cu sau fără cereale integrale, etc.),
– felul II (carne, pește sau boboase/ leguminoase, garnisite cu legume prelucrate termic şi verdeţuri sau cartofi, orez, hrişcă, cereale garnisite cu legume prelucrate termic şi verdeţuri etc.)
– felul III (băuturi – compot, sucuri, jeleuri, etc.),
– dejunul (terciuri, bucate din legume, brînză și o băutură),
– cina (legume, leguminoase, cartofi, orez, hrişcă, paste sau cereale integrale, băutură, chefir, iaurt natural, produse acidofile),
– gustarea (fructe de sezon, chefir, iaurt natural, biscuiți).
Bucatele bogate în proteine și în special de origine animală se vor folosi în prima jumătate a zilei (dejun, prînz). Nu se recomandă servirea la cină a cărnii, peștelui și produselor din ele, deoarece în timpul nopții secreția glandelor digestive se reduce cu 90%. La cină, trebuie micșorat și volumul de lichide consumate de copii.
Noul meniu alimentar, care a fost plasat pe Facebook, a stîrnit și noi reacții din partea mămicilor care au venit cu unele propuneri pe marginea lui.
“Copiii ar trebui să primească mai puține făinoase și mai multe fructe, legume, ouă, mai puțin zahăr. La sezon măcar cînd sunt fructe și legume se poate de făcut ghiveciuri sau legume coapte cu o garnitura ușoară. Pe timp de vară se dă compotul și ceaiul foarte fierbinte, poate să îl pregătească de cu seară, să fie răcit, supele să fie mai consistente în legume, mîncarea e prea uscată, chiar și pilaful sau terciul cu sos. Pînă vin copiii la masă terciul e răcit, și ei refuză să manînce. Sper să fie ceva schimbări, pentru că ei mănîncă prea multe alimente făinoase”, a spus Tatiana Stratan.
“Măcar vara să scoată pastele și să adauge cît mai multe legume și fructe că sunt o mulțime. Sunt atîtea rețete delicioase din legume, dar pentru unii cu părere de rău lenea e mare cucoană, pastele pentru oricine sunt cu mult mai ușor de gătit”, a menționat Tatiana Lupașcu.
Anastasia Borta