[ X ]
Grupare specializată în contrabandă și evaziune fiscală, destructurată
15 Mai

La începutul anului 2015 ,  angajaţii Inspectoratului Național de Investigații, au primit informații operative precum că pe teritoriul mun. Chişinău, activează un grup criminal, care de comun acord şi prin împărţirea rolurilor bine determinate între ei,   gestionează o schemă frauduloasă specializată în introducerea pe teritoriul ţării a mărfurilor prin contrabandă,  neachitarea taxelor şi plăţilor vamale şi evaziune fiscală, în urma cărui fapt prejudiciază bugetul de stat  în proporţii deosebit de mari, transmite CURENTUL.

Astfel, în cadrul măsurilor speciale de investigaţie petrecute în cadrul cauzei penale   s-a stabilit,  că  din grupare fac parte  8 membri cu vîrsta cuprinsă între 20-47 ani, dintre care  trei au mai figurat anterior în mai multe cauze penale, dar nu au fost judecați.  Doi membri din cadrul grupării aveau rolul de organizatori iar restul membrilor aveau rolul de autori și complici în activitatea desfășurată.

Pentru a nu fi demascați, membrii grupului prin convingere și promisiuni avantajoase au numit o persoană terță, un tînăr de 20 ani, locuitor al municiului Chișinău. Pe numele tînărului au înregistrat o întreprindere, cu genul de activitate în domeniul importului și comerțului mărfurilor de larg consum. Schema elaborată și implementată constă în prestarea serviciilor “CARGO” și anume a importului de mărfuri din Turcia, cu folosirea frauduloasă a documentelor de identificare vamală şi prin declarare neautentică a datelor în documentele vamale la introducerea mărfurilor pe teritoriul ţării.

Aceștea, prezentau documentele vamale cu date denaturate și anume micșorau valoarea de facto a mărfurilor, schimbau denumirea acestora pentru a putea beneficia de scutirile prevăzute le legislație, sau pentru atribuirea unor coduri tarifare ce prevăd aplicarea unor taxe mai mici la import.

Mărfurile introduse pe teritoriul țării erau comercializate diferitor persoane fizice și agenți economici cu încălcarea intenționată a legislației în vigoare exprimată prin includerea unor date denaturate în documentele contabile și fiscale.

Astfel, suspecții au falsificat documente contabile și anume actele de trecere la pierderi a mărfurilor din numele întreprinderi, prin care au casat mărfuri în valoare de 2002 860,24 de lei, defacto marfa a fost vîndută la persoane fizice și juridice fără a fi reflectate veniturile în evidența contabilă.

Totodată, pentru o bună funcționare a schemei criminale a fost creată o întreprindere în Turcia, din numele căreia se fac documentele la export cu indicarea denumirilor și valorilor necesare grupării.

Astfel,  în perioada septembrie 2014 pînă în prezent,  importul oficial declarat este de circa  10 mln. lei, valoarea de facto a acestuia fiind cel puțin 20 mln. lei.

La 12 mai 2015, angajații  Inspectoratului Național de Investigații  în comun cu Procuratura Generală au  efectuate 21 percheziţii pe diferite adrese şi în unităţi de transport, unde au fost depistate  multe ştampile a diferitor întreprinderi înregistrate în Republica Moldova şi Turcia, printre care și ștampila unei  Bănci din RM, înscrisuri de ciornă, declaraţii vamale,  blanchete din Turcia ştampilate şi necompletate care au fost utilizate la întocmirea INVOICE cu includerea datelor denaturate la tranzacţiilor de import.

La fel, în cadrul perchezițiilor,  în  mijlocul de transport a unuia  din membrii grupării a fost depistat sigiuliul intact al Serviciului Vamal,  care urma să fie aplicat la unitatea de transport de către colaboratorul vamal.

În acest context, polițiștii și procurorii investighează cercul de persoane care ar proteja activitatea frauduloasă a întreprinderii menţionate, precum şi persoanele implicate din cadrul organelor de stat, care ar fi  favorizat la devamarea mărfurilor importate cu încălcarea flagrantă a reglementărilor vamale.

Valorea mărfii reținute la moment și supuse verificării detailate a fost declarată conform actelor depuse în sumă de 150000lei, dar de facto ar fi de cca 1 mln. lei.

În urma acţiunilor întreprinse în cadrul cauzei penale procurorii au  reţinuţi cinci  membri ai grupării  pe un termen de 72 ore.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 248 al. 5 și 244 al. 2 Cod Penal al RM. Potrivit legislației în vigoare, persoanele culpabile de săvîrșirea acestor infracțiuni riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 8 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 100 mii la 200 mii de lei cu privarea de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Menționăm, acumularea cu lux de amănunte a probelor s-a datorat profesionalismului procurorilor care instrumentează cazul.

Astăzi, 15 mai 2015,  suspecții vor fi prezentați în fața instanței pentru a primi  mandate de arest.

Inapoi la arhiva noutaților