[ X ]
[ X ]
(FOTO) Casa-muzeu din parcul Ţaul a fost renovată în întregime
3 Noiembrie

Lucrările de renovare a casei-muzeu din parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni, au fost finalizate. Edificiul va fi folosit în calitate de clădire administrativă a Parcului Țaul și va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului, transmite CURENTUL.

Casa-muzeu a fost renovată în cadrul celei de-a doua etape de realizare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, proiect prin care Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) urmărește să contribuie la dezvoltarea activităților turistice, culturale și de agrement în spațiul rural din raionul Dondușeni.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că, odată cu renovarea casei-muzei, Parcul Țaul este tot mai aproape de ziua când își va deschide larg porțile pentru turiști.

„Parcul Țaul este una din perlele regiunii noastre. Proiectul pe care îl realizăm aici poate genera noi activități economice în domeniul turismului și poate face mai atractivă Regiunea de Dezvoltare Nord pentru investitori”, susține directorul ADR Nord.

Pentru renovarea casei-muzeu, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat, în 2014, 4 383 900 de lei, potrivit deciziei nr. 3/14 din 2 septembrie a.c. a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

În perioada anilor 2011-2013, pentru realizarea primei etape a proiectului, au fost alocați 5 473 400 de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

Finanțarea altor lucrări planificate în cadrul proiectului urmează a fi decisă la următoarea ședință a CNCDR. Proiectul este finanțat în întregime de FNDR, valoarea totală a acestuia cifrându-se la peste 26 300 000 de lei.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, Parcul Țaul, unul dintre cele mai mari monumente ale naturii din Republica Moldova, nu a mai beneficiat de reparații considerabile din anul 1995. Parcul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.

Adrian Platon

Taul_ADR_Nord_6 Taul_ADR_Nord_4 Parcul_Taul

Inapoi la arhiva noutaților