[ X ]
[ X ]
Fost puşcaş al detaşamentului de pază paramilitară acuzat de furt în proporţii deosebit de mari din depozitul bazei militare
24 Noiembrie

Procuratura militară Bălţi a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui fost puşcaş al detaşamentului de pază paramilitară de comiterea furtului în proporţii deosebit de mari din depozitul Bazei păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar al Armatei Naţionale din or. Floreşti, transmite CURENTUL.

Cazul a avut loc în intervalul lunilor februarie – iulie 1998, cînd inculpatul îşi îndeplinea serviciul în cadrul Bazei păstrare armament şi patrimoniu militar a Armatei Naţionale din or. Floreşti, funcţia – puşcaş al detaşamentului de pază paramilitară.

Cunoscînd că regiunea din spate a depozitului unităţii militare este slab supravegheat, a pătruns, în repetate rînduri, în interiorul depozitului, de unde a sustras în total 665 bobine cu 332 400 metri de cablu telefonic „P-274”, estimat la circa 233 mii lei.

Pentru a-şi realiza planul criminal, inculpatul spărgea cu un baros peretele din spatele depozitului, după care, de fiecare dată îl clădea cu piatră şi îl tencuia, astfel, încît să nu fie depistat furtul. În continuare, acesta transporta cablul sustras în mun.Chişinău, unde îl comercializa, iar banii şi-i însuşea.

De îndată ce furtul a fost depistat, inculpatul a depus autodenunţ, recunoscîndu-şi pe deplin vinovăţia, după care a părăsit hotarele ţării, fiind anunţat în căutare internaţională.

Peste 16 ani de la comiterea crimei, acesta a fost reţinut în oraşul Sankt Petersburg şi extrădat de către autorităţile Federaţiei Ruse pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate de procurori, inculpatul, în vîrstă de 43 de ani, riscă pînă la 12 ani închisoare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților