Munca neremunerată este efectuată preponderent de femei, în R. Moldova. Fiind la fel de instruite ca şi bărbaţii, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activități de voluntariat şi se distrează mai puţin, transmite Curentul.md.
Moldovenii folosesc zilnic 3,9 ore pe zi pentru munci neremunerate, iar muncile neremunerate sunt preponderent făcute de femei. Fiecare a şasea femeie și fiecare al optulea bărbat îşi apreciază starea de sănătate ca fiind proastă și foarte proastă. Părinţii de la sate şi cei cu venituri mari alocă mai puţin timp îngrijirii copiilor.
Ceea ce ține de lectură, moldovenii citesc în medie câte 17 minute pe zi, sau mai puțin cu şapte minute decât cetățenii statelor din UE. Persoanele de la orașe dedică activităților de lecturare de două ori mai mult timp decât cele de la sate. Doar 0,2% dintre moldovenii de la sate şi 0,45% dintre cei de la oraşe merg la teatre şi cinematografe.
La fel, rata de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este de peste trei ori mai mică decât media pe ţară. Iar, fiecare a şasea femeie şi fiecare al nouălea bărbat din Republica Moldova dedică zilnic peste două ore pentru muncă de voluntariat şi întruniri.
Acestea sunt doar câteva din concluziile cercetării statistice ”Utilizarea Timpului în Republica Moldova, realizată de Biroul National de Statistica în cadrul proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”, cu sprijinul financiar al PNUD, UN Women șiGuvernului Suediei. Cercetarea s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 luni, la care au participat peste zece mii de persoane.
Elena Mocreac