[ X ]
Femei în serviciu militar, prima promoţie în Moldova
21 Octombrie
E ultimul an de studii şi sunt primele absolvente ale Academiei Militare. În patru ani, tinerele care fac prima promoţie de femei militare şi-au depăşit propriile limite şi au deschis porţi pentru multe alte zeci de tinere. Au demonstrat rezistenţă fizică, capacităţi intelectuale şi inteligenţă în rând cu băieţii. Iar uneori – i-au întrecut, scrie Ziarul de Gardă.

În 2012 Ministerul Apărării al Republicii Moldova a decis admiterea fetelor la Academia Militară. În acelaşi an, primele 50 de fete au depus cereri de admitere la Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chişinău. La sfârşitul anului de studii 2015-2016, instituţia va acorda gradul militar de locotenentă primei promoţii de fete.

Ultimul an de studii şi prima promoţie de fete la academie reprezintă o presiune dublă pentru viitoarele locotenente. Diana Chitic, pe lângă programul zilnic pe care îl au toate studentele, săptămâna aceasta se antrenează intens în tragere la ţintă. În câteva zile urmează să reprezinte colegii-ţintaşi la un eveniment organizat de Armata Naţională.

S-a integrat atât de bine în sistemul academiei şi a îndrăgit atât de mult milităria, încât nu îşi imaginează să facă altceva. „Recunosc, nu a fost un vis din copilărie şi nu m-a influenţat nimeni să vin. A fost o decizie de moment, după ce am auzit că academia militară înrolează, în premieră, fete. A fost un scop pe care mi l-am propus: să susţin proba fizică şi cea de inteligenţă; am vrut să demonstrez că pot face asta. Acum, evident, nu-mi pare rău. Nu aş schimba nimic dacă aş putea”, spune Diana.

539-olga_boldescuNici pentru Olga Boldescu cariera militară nu a fost un vis, chiar dacă o mare parte din familia ei reprezintă această profesie. „Buneii de pe ambele linii au făcut armata, tatăl a făcut-o, iar anul trecut şi fratele meu a absolvit academia. Am depus cererea de admitere pe ultima sută de metri, la insistenţa fratelui. El m-a încurajat şi m-a chemat la academie, fiind student în anul doi în acea perioadă. Anul trecut am asistat la absolvirea lui, sper ca el să asiste anul acesta la absolvirea mea”, spune Olga.

Pentru Olesea Orbu milităria a fost un vis din copilărie. „Eu am crescut cu imaginea tatălui în uniformă militară. În ultimele zile de liceu mă gândeam să aplic la academia de poliţie, însă, din întâmplare, am aflat că Academia Militară acceptă la admitere şi fete. Era clar că aici trebuie să ajung”, mărturiseşte Olga.

539-olesea_orbuAcademia disciplinează

Începând cu ora 6:00 şi terminând cu ora 22:00, programul fetelor este planificat şi urmat cu stricteţe. Deşi, la început, programul rigid era una dintre temeri, fetele spun că au învăţat doar lucruri utile. „Ceea ce reuşesc să fac acum într-o săptămână, făceam într-o lună când eram la liceu. Am învăţat să-mi organizez timpul şi să calculez din timp spre ce o să ducă acţiunile mele. Chiar şi garderoba mea e foarte spaţioasă acum, pentru că am nevoie de o ordine exemplară şi de lucrurile cele mai importante. Când merg acasă, prietenii şi familia remarcă schimbările care s-au produs cu mine. Sunt surprinsă şi mulţumită de cum m-a transformat academia”, spune Olesea.

Fetele fac concurenţă băieţilor

„Permanent se repetă această situaţie: noi, fetele, ne pregătim pentru fiecare şedinţă. Profesorii observă lucrul acesta şi le spun băieţilor că ei au noroc de noi. „Ele învaţă, ele răspund, iar voi rămâneţi în urmă”, spun profesorii. În primul an, băieţii lăsau situaţia aşa, dar din anul doi au început să fie mai activi, pentru că au vrut să demonstreze că nu pot fi mai slabi decât noi. Aşa am ajuns să avem cel mai puternic pluton”, zic studentele.

Oxana Bălan, ofiţer pentru relaţii cu publicul la Academie, spune că urmăreşte evoluţia acestor tinere din prima zi când au păşit pragul unităţii. „Pot să afirm fără nicio rezervă că fetele fac o concurenţă mare băieţilor. Adesea, ele se descurcă mult mai bine cu aplicaţiile şi exerciţiile. Fetele reuşesc să obţină rezultate mai bune. Iar pentru că ele vor să demonstreze că nu sunt mai slabe decât băieţii, nici ei nu se lasă bătuţi”, afirmă Oxana Bălan.

Pe parcursul studiilor, administraţia academiei a ajustat programele de studii la performanţele studentelor. Dacă iniţial, la antrenamentele zilnice, fetele alergau 1 km, acum aleargă în rând cu băieţii — 3 km. De asemenea, în baza performanţelor înregistrate de fete, administraţia a extins numărul specialităţilor accesibile pentru candidatele la admitere. În 2012, fetele puteau să studieze doar specialitatea Transmisiuni. Din următorul an, şi Infanteria, şi Artileria pot fi studiate de fete. „Noi am demonstrat că putem face faţă, astfel că acum am deschis porţile pentru toate doritoarele la toate specialităţile”, adaugă Olga Boldescu.

Să li se permită fetelor să aspire la aceleaşi funcţii ca şi băieţii

Egalitatea de gen nu e un subiect discutat în parte de fete. Fiecare activitate vine să confirme că ele trăiesc cu acest principiu. „Şi acum sunt multe discuţii, mai ales când apar neînţelegeri cu băieţii, în care ni se spune că locul nostru nu e în armată. Adevărul e că aceste cuvinte nu sunt argumentate, iar eu am poziţia mea şi iau decizii pentru mine. Şi atunci când le aduc toate argumentele, ei nu mai au ce să-mi răspundă”, mărturiseşte Olesea Orbu.

„Dacă e posibil ca un bărbat să fie şef de stat, de ce să nu fie şi o femeie? Dacă e posibil ca un bărbat să aspire la gradul de locotenent, de ce să nu poată şi o femeie? Dacă oamenii au aceleaşi capacităţi fizice şi intelectuale, de ce trebuie să-i tratăm diferit? Să li se permită fetelor să aspire la aceleaşi funcţii ca şi băieţii”, încheie tinerele.

Sursa: Ziarul de Gardă

Inapoi la arhiva noutaților