[ X ]
Expertiza coruptibilității proiectului Legii cu privire la Centrul Național de Integritate
17 Martie

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, expertiza coruptibilității proiectului Legii cu privire la Centrul Național de Integritate, informează CURENTUL.

În raportul de expertiză s-a arătat că proiectul conţine unele omisiuni privind formularea corectă și completă a genului de incompatibilităţi, în special cele ce țin de încheierea actelor prin persoane interpuse, fiind admise şi erori de numerotare a articolelor și alineatelor care sunt propuse spre modificare.

“Astfel, una din omisiunile importante în proiectul de modificare și completare a unor acte legislative se ține de neajustarea prevederilor actelor legislative supuse modificărilor la prevederile speciale ce țin de imposibilitatea aplicării sancțiunilor disciplinare (avertismentul, mustrarea sau mustrarea aspră) în cazul încălcării regimului de integritate. Nu s-au revizuit suficient prevederile speciale ce țin de diverși subiecți care au fost incluși în categoria de persoane supuse reglementărilor de integritate. Proiectul de lege nu a prevăzut o contravenție administrativă aparte pentru sesizarea cu rea-credință a CNI despre cazurile de incompatibilitate sau încălcarea stării de integritate”, susțin experții.

Totodată, ei au indicat mai multe neregularități și au spus că potrivit proiectului, Centrul Național de Angajați ar urma să aibă 50 de angajați. Proiectul ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Experții de la CAPC au mai afirmat că nota informativă a proiectului nu conține o argumentare financiară a modificărilor propuse, deși implementarea proiectului ar presupune cheltuieli legate, de exemplu, de stabilirea cerințelor noi pentru subiecții declarării sau asigurarea accesului ofițerilor CNI la bazele de date.

Precizăm că, autor al proiectului este Ministerul Justiţiei. Potrivit notei informative proiectul de lege are drept scop sporirea credibilității Comisiei Naționale de Integritate prin fortificarea mecanismului de verificare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate, declarațiilor de interese personale, controlul respectării prevederilor legale privind conflictul de interese și regimul de incompatibilități impus persoanelor care exercită o funcție de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și persoanelor cu funcții de conducere, precum și prin asigurarea independenței instituționale și operaționale a acestei autorități.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților