Politicile de familie din R. Moldova necesită o restructurare a măsurilor şi a valorilor pentru a depăşi criza demografică cu care se confruntă în prezent țara noastră. Despre asta se vorbeşte într-o analiză a politicilor de familie, prezentată de IDIS ”Viitorul”, transmite CURENTUL.
Potrivit autorului, dr. conf. Valeriu Sainsus, impactul combinat al sărăciei, migraţiei ilegale şi al investiţiilor insuficiente în sectorul social, a slăbit considerabil capacitatea familiilor de a-şi creşte şi îngriji copiii, cauzând creşterea numărului de copii cu necesităţi speciale, copii rămaşi fără îngrijirea părintească, copii abandonaţi, fără adăpost, abuzaţi, neglijaţi, copiii aflaţi în conflict cu legea.
„Astfel, numărul copiilor, cât şi al familiilor care necesită asistenţă specială, este în creştere permanentă. Actualul sistem public al protecţiei sociale oferă soluţii parţiale”, susţine acesta.
De asemenea, Valeriu Sainsus spune că, din cauza situației financiare precară, multe familii tinere decid să amâne nașterea copiilor sau să se oprească la un copil – doi, afectând situația demografică a țării.
„Generaţia tânără are percepții diferite privind conceptul de familie, dovadă fiind şi sporirea divorţurilor, traiul în concubinaj etc. Spre exemplu, în anul 2014, au fost înregistrate 25624 căsătorii şi 11130 divorţuri. Asistăm la o reducere a căsătoriilor și o creștere lentă a numărului de divorţuri. Durata medie a căsniciei, desfăcută ulterior prin divorţ, este de 11 ani”, adaugă autorul.
Acesta mai menţionează că, standardele de reproducere s-au modificat
”În ultimii 40 de ani, s-a micșorat foarte mult rata familiilor cu mulți copii. S-a schimbat și conceptul familiei numeroase. În prezent, familiile cu 3-4 copii sunt considerate familii numeroase și nu reprezintă nici 10% din totalul familiilor. De asemenea, se înregistrează tot mai multe nașteri în afara căsătoriilor, mai ales în familiile tinere. Am ajuns la o cotă când fiecare al 4-lea copil este născut în afara căsătoriilor. O altă problemă este rata totală de fertilitate care a scăzut drastic. Rata durabilă de fertilitate ar trebui să aibă coeficientul de 2,5. În R. Moldova, acesta este de două ori mai mic. Fiecare a 5-a familie este în incapacitate de reproducere, motivul fiind atât sterilitatea feminină, cât și cea masculină. Ne putem aștepta ca în 2-3 ani rata de fertilitate să scadă sub normă”, a explicat Valeriu Sainsus.
Adrian Platon