Trei cămine de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) se află de ani buni într-o situație deplorabilă, devenind astfel un motiv de îngrijorare pentru instituția respectivă, transmite CURENTUL.
Solicitat de către reporterul nostru, Gheorghe Ciocanu, rectorul USM a spus că, cele trei cămine prezintă risc major în cazul în care ar avea loc anumite calamități naturale.
“Eu nu am liniște pentru că în cazul în care se va produce vreun anumit cutremur în capitală, acestea ar putea fi supuse riscului și atunci toți vom avea de suferit. În anul 2007, căminul nr. 6 , 7 şi 8 au fost expertizate din punct de vedere tehnic. Avem, de asemenea, și expertiza tehnică din anul 2014, care confirmă acest lucru. La moment căminele respective se află într-o stare jalnică, ele nu pot fi reconstruite, modernizate sau supuse anumitor schimbări. Singura soluție este de a fi demolate. Statul le-a cedat investitorului, iar investitorul în coordonare cu planul urbanistic, va decide ce va face cu ele. Mai departe, aceasta nu are nici o atribuție cu noi”, a menționat rectorul.
În acelaşi timp, rectoratul Universităţii de Stat afirmă că, dacă cele trei cămine vor fi demolate în anul curent, studenţii nu vor avea de suferit.
“USM a avut în anul 2008, 26 de mii de studenți și poate că atunci exista necesitatea aceasta de a avea 16 cămine. Anul acesta din păcate, avem doar 12 mii de studenți, așa că, oare avem necesar de 16 cămine? Nu cred. Sunt cămine goale sau completate doar pe jumătate. Motivul e că nu sunt condițiile necesare”, a adăugat rectorul.
Chiar dacă cele trei cămine vor fi demolate în curând, studenții USM, care locuiesc în ele vor fi cazați în căminele 10 și 11 care au fost renovate în luna februarie, a anului curent. Aici, tinerii sunt cazați cîte 2 și nu 3-4 cum era anterior. De asemenea, odăile dețin grup sanitar și bucătărie.
Anastasia Borta, stagiar