Excluderea dreptului de a privatiza locuințele de serviciu este constituțională. O hotărîre în acest sens a pronunţat astăzi Curtea Constituţională (CC), transmtie CURENTUL.
La originea cauzei se află excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din articolele 5 alin.(2) și 17 alin.(1) din Legea privatizării fondului de locuințe, ridicată de avocatul Constantin Lazari în dosarul nr.3-153/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Buiucani, mun. Chișinău.
Potrivit prevederilor menționate, nu pot fi vândute sau transmise cu titlu gratuit în proprietate privată locuinţele de serviciu.
Autorul excepției de neconstituționalitate a pretins că sintagmele „locuințele de serviciu” din art.5 alin.(2) și „cu excepția locuințelor de serviciu” din art. 17 alin.(1) din Legea privatizării fondului de locuinţe, sunt contrare articolelor 1 alin.(3), 4 alin.(2), 7, 9, 15, 16, 18, 20, 46 și 54 din Constituție.
Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate și a recunoscut constituționale sintagmele „locuințele de serviciu” din art.5 alin.(2) și „cu excepția locuințelor de serviciu” din art. 17 alin.(1) din Legea privatizării fondului de locuinţe nr.1324-XII din 10 martie 1993.
„Locuinţele de serviciu se atribuie spre utilizare, în mod exclusiv, angajaților și membrilor familiilor lor în perioada exercitării de către aceștia a atribuţiilor funcţionale, potrivit prevederilor legale. Astfel, folosirea locuinţelor de serviciu se află în strânsă legătură cu existența raporturilor de muncă. Excluderea locuințelor de serviciu din domeniul obiectelor fondului locativ ce pot fi privatizate nu poate fi privită ca o încălcare a art. 46 din Constituție, întrucât locuințele de serviciu nu constituie patrimoniul angajatului”, se spune în concluziile Curţii.
Adrian Platon