[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eremei Priseajniuc: Fondul de dezvoltare și modernizare a spitalelor s-a majorat de zece ori în 2014
6 Martie

Cheltuielile publice pentru sănătate au fost mărite cu peste un miliard de lei în acest an, în comparaţie cu 2009. Despre acest lucru a vorbit Eremei Priseajniuc, Consilier principal de stat al Prim-ministrului R. Moldova, responsabil de  domeniul sănătate, în cadrul unui interviu pentru politicidesanatate.ro.

„În anul curent, fondul de asigurări medicale a crescut cu 600 de milioane de lei față de anul trecut, fapt ce va face posibilă asigurarea pacienților cu servicii,mai multe tipuri de investigații, precum și intervenții noi”, a declarat Priseajniuc.

De asemenea, consilierul prim-ministrului a anunţat că fondul de dezvoltare și modernizare a spitalelor, gestionat de Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM), s-a majorat de zece ori în 2014, în comparație cu 2010, de la 14 mil. la 143 mil. de lei, fapt ce a făcut posibilă modernizarea mai multor instituții medicale publice.

Consilierul principal de stat al prim-ministrului a mai menţionat că în acest an, ar putea fi dat în exploatare a noului bloc chirurgical cu 16 săli de operație, în cadrul Spitalului Clinic Republican.

„În 2014 ne propunem darea în exploatare a Centrului de Transplant al Măduvei Osoase şi a Centrului de Prestare a serviciilor de radioterapie în cadrul Institutului Oncologic, finalizarea proiectului de construcție/renovare a centrelor de sănătate din localitățile rurale, iar până la finele acestui an vor fi deschise aproximativ 80 de centre”, a adăugat Priseajniuc.

În cadrul aceluiaşi interviu, Eremei Priseajniuc a spus că în domeniul sănătăţii publice, o prioritate este aprobarea legislației în domeniul controlului tutunului, proiectul de lege fiind avizat pozitiv de Guvern în decembrie 2013 și remis spre aprobare Parlamentului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților