[ X ]
[ X ]
Episcopul Marchel – obligat să achite peste 22 mii lei pentru discriminarea persoanelor LGBT
18 Iunie
foto: jurnal.md

Activiştii de la Centrul de Informaţii Genderdoc-M au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre litigiile intentate de organizație unor persoane fizice și juridice, care, în opinia lor au discriminat persoanele LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuale și Transgen), transmite Curentul.md

Angela Frolov, activista GenderDoc-M, a spus că de la începutul anului 2014 au fost înregistrate 13 cazuri de incitare la discriminare, propagandă de ură și răspîndirea de informații false despre LGBT. Ea a specificat că GenderDoc-M are mai multe procese de judecată din acest motiv.

Conform spuselor sale, unul din litigii îl vizează pe Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care în septembrie a anului 2012, în cadrul unui interviu televizat, a declarat că 92% dintre gay sunt purtători de HIV și SIDA și de aceea, lor trebuie să le fie interzis să lucreze în instituțiile de învățămînt și în structurile de sănătate și alimentație publică.

Angela Frolov a spus că, recent, Judecătoria orașului Bălți a decis că Episcopul Marchel este vinovat de incitare la discriminare, propagandă de ură și răspîndire a informațiilor false despre LGBT. De asemenea, tribunalul a dispus ca Episcopul Marchel să aducă scuze publice comunității LGBT din Republica Moldova, să respingă afirmațiile din septembrie 2012, dar și să achite reclamantului prejudiciu moral și cheltuielile de judecată în suma totală de 22 565 de lei.

Angela Frolov a mai spus că, în judecată a fost acționat și bloggerul Marian Vitalie, care la fel a incitat la discriminare față de persoanele LGBT. Activista susține că, judecata a dispus ca Marian Vitalie să-și ceară scuze public de la Centrul de Informații “Gender Doc M” și să achite în beneficiul reclamanților 2300 de lei în calitate de cheltuieli de judecată.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților