[ X ]
[ X ]
[ X ]
Doi bărbați riscă să fie cercetați pentru braconaj
22 Iulie

În cadrul acțiunilor orientate la prevenirea delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracararea braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere, poliția a reținut doi bărbați din orașul Leova, fiind bănuiți de braconaj de vînătoare, transmite CURENTUL.

În noaptea de 20 iulie curent, în autoturismul bănuiților a fost găsit un iepure de cîmp împușcat iar acum cei doi riscă să fie cercetați contravențional.

Totodată, pe bancheta din spate a automobilului, polițiștii au depistat și o armă lungă cu ţeava lisă de model „TOZ-34”, cal. 12 mm, care era deţinută legal însă era  transportată cu încălcarea unor prevederi privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă.

La fel, în portbagajul mașinii a fost depistată o altă armă lungă cu ţeava ghintuită de model „TOZ-8M”, cal. 5,6 mm. Arma era fără acte de provenienţă, fapt care contravine prevederilor Legii regnului animal, potrivit căreia vînătoarea cu arme cu ţeava ghintuită este interzis.

În context, cadavrul de iepure a fost ridicat şi transportat la Direcţia raională Leova pentru siguranţa veterinară, unde prin actul de concluzie a fost stabilit că animalul a pierit din cauza unei plăgi efectuată prin împuşcătură, iar armele au fost ridicate pentru efectuarea expertizei balistice.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bărbații riscă a fi traşi la răspundere contravenţională în conformitate cu prevederile din Codul Contravenţional al Republicii Moldova, care prevede că vînătoarea fără autorizaţie (licenţă), fără carnet de vînător sau fără autorizaţie de deţinere, portarmă şi de folosire a armei de vînătoare, depăşirea normelor stabilite de recoltare a vînatului, precum şi vînătoarea în locurile interzise şi în perioadele de prohibiţie, folosirea armelor, uneltelor şi metodelor interzise, se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu achitarea prejudiciului cauzat pentru iepurele împuşcat în mărime de 1000 lei.

La fel,  titularului  armei deținute legal, urmează  să-i  fie limitat dreptul de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor pe un termen de 5 ani.

De la începutul anului curent, polițiștii au înregistrat  88 cazuri de braconaj.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților