Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova, în persoana judecătorului Valeriu Doagă, a admis o cerere de contestare, chiar dacă decizia Curții de Apel Chișinău era fără drept de recurs, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, susținute astăzi, Andrei Donică, liderul Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupției, a spus că este vorba de cazul fabricii de cărămidă SA „Anchir”, care a intrat în proces de insolvabilitate din cauza datoriilor foarte mari.
„Acest agent economic are datorii de milioane de lei față de Inspectoratul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale, „Ialoveni-Gaz”, angajați, dar și un credit de 35 de milioane de lei de la Banca de Economii a Moldovei. În total, datoriile SA „Anchir” sînt de peste 84 milioane lei”, a spus Donică.
Activistul a precizat că „Ialoveni-Gaz” și Inspectoraul Fiscal din Anenii Noi au acționat în judecată întreprinderea pentru ași recupera datoriile, iar SA „Anchir”, în persoana acționarului Nicolae Îndoitu, îi învinuiește de atac raider. „Despre ce fel de atac raider putem vorbim cînd întreprinderea e datoare cu milioane față de cei care i-au prestat servicii și nu și-a onorat obligațiunile față de stat? De altfel, angajații întreprinderii nici nu cunosc de datoriile care sunt, ei pur și ismplu sunt induși în eroare”, a întrebat activistul.
Andrei Donică a specificat că, la 8 iulie 2015, instanța de insolvabilitate a Curții de Apel a decis că SA „Anchir” intră în proces de insolvabilitate cu aplicarea procedurii de faliment.
„Încheierea respectivă este fără drept de recurs. Dar aici se încep minunile pe care nu le înțeleg. Cu toate că această încheiere este fără drept de recurs, agentul economic SA „Anchir” depune o cerere de contestare la Curtea Supremă de Justiție. Judecătorul Valeriu Doagă, la 22 iulie 2015, primește această cerere, cu toate că el nici nu trebuia să o examineze, deoarece încheierea este fără drept de recurs la CSJ. Mai mult, Colegiul civil comercial admite cererea de recurs și a dispus și suspendarea deciziei Curții de Apel pînă la judecarea în CSJ. Și aici apare o întrebare: Care este interesul CSJ de a examina o decizie care nu avea drept de recurs? Oare judecătorii de la CSJ nu respectă buchia legii?”, se întreabă Donică.
Activistul a specificat că, acționarul Nicolae Îndoitu, care conduce SA „Anchir”, are 5 dosare penale în instanţa de judecată din Anenii-Noi pentru escrocherii în proporții deosebit de mari.
Donică a făcut apel la Consiliul Superior al Magistraturii, dar și structurile responsabile din R. Moldova de a se sesiza pe marginea acestui caz. De asemenea, el a precizat că Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupției va urmări evoluția acestui dosar.
El a prezentat mai multe probe ce confirmă cele spuse la conferința de presă.
Cristina Pendea