[ X ]
[ X ]
[ X ]
Detalii în premieră despre pîinea socială!
26 Martie

În cadrul unui interviu pentru ediţia de Moldova a ziarului „Moscovskii Komsomoleţ”, Victor Cojocaru, directorul general al SA „Franzeluţa”, pe lîngă alte aspecte importante, a vorbit şi despre pîinea socială.

După cum relatează CURENTUL, el a menţionat că, din punct de vedere al ingredientelor, pîinea din această categorie, după normative, trebuie să fie făcută din făină, drojdii, apă şi sare. „Din start vreau să precizez că opinia precum că această pîine ar fi de o calitate mai joasă este greşită. Linia „socială” a SA „Franzeluţa” include astăzi opt tipuri de pîine, iar cea mai cunoscută dintre acestea este „Chişinău”, care are un preţ de cost de şase lei, dar se vinde cu un leu şi jumătate”, a precizat Directorul.

Victor Cojocaru susţine că întreprinderea pe care o conduce conştientizează cît de important este ca păturile social vulnerabile să poată achiziţiona pîine cît doresc, dar este altă întrebare: Pe cît de corect este de pus povara producerii pîinii sociale, cu toate pierderile economice aferente, pe seama unui singur producător, chiar dacă acesta este cel mai mare? „Poate că ar fi mai raţional să obligăm fiecare fabrică de pîine să producă cîte un tip de astfel de pîine?”, întreabă Victor Cojocaru.

Potrivit spuselor sale, mai este o nuanţă destul de importantă. „Să obligi, pe calea reglementării formării preţurilor, acelaşi pensionar să cumpere doar anumite tipuri de pîine – nu este aceasta oare o discriminare? Căci, această pîine ar putea să nu i se potrivească elementar chiar şi după indicatorii medicali”, a spus el.

Victor Cojocaru afirmă că, în medie un om consumă pe zi circa 220 grame de pîine, iar aceasta este cam jumătate de franzelă. „Adică, un pensionar are nevoie cam de 15 franzele pe lună. De ce atunci să nu-i compensăm parţial aceste franzele printr-o compensaţie nominativă, de genul celei care se practică astăzi în cazul transportului public din Chişinău? Omul va avea o alegere mult mai mare, iar producătorii de pîine – posibilităţi suplimentare, să spunem, pentru dezvoltarea producerii. Pentru soluţionarea acestei probleme, nu trebuie să căutăm soluţii prin nori, e suficient nivelul autorităţilor locale din Chişinău, al Consiliului municipal”, a mai spus el.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților