Săptămâna trecută, Republica Moldova a încheiat un Memorandum de colaborare în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor cu Republica Cehă.
Potrivit documentului, părțile vor promova proiecte comune pentru a sprijini Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova în eforturile sale de a realiza reformele structurale necesare și în vederea distribuirii și transferului de cunoștințe în domeniu. În acest context, în a doua jumătate a anului curent vor fi inițiate două proiecte de asistență tehnică ce prevăd facilitarea implementării normelor europene în construcții și facilitarea implementării principiilor europene în domeniul amenajării teritoriului și dezvoltării urbane.
Contactat de către reporterul CURENTUL, serviciul de presă a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că, în perioada noiembrie 2016 – decembrie 2017, urmează să se realizeze un proiect ce ține de implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și facilitarea accesului la standardele europene.
De asemenea, proiectul prevede organizarea de seminare pentru experţii din Moldova privind rolul şi aplicarea Eurocodurilor, crearea unui Comitet Director privind implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova, elaborarea cu sprijinul experţilor cehi a unui nou plan educațional pentru Universitatea Tehnică din Republica Moldova.
Cel de-al doilea proiect prevede elaborarea conceptului Planului Naţional de amenajare a teritoriului, Planului Urbanistic General, proiect-pilot demonstrativ, pentru un oraş şi un raion, realizarea cărora va începe în acest an. Raionul şi municipalitatea nu au fost selectate, iar procedura de identificare va fi stabilită în comun cu partenerii cehi. Proiectele sunt de asistenţă tehnică, bugetul fiind elaborat, monitorizat direct de către partenerii cehi.
De asemenea, în ultimii ani, datorită suportului partenerilor cehi, s-au realizat câteva proiecte regionale a zonelor de Nord și Sud a țării.
În perioada octombrie-noiembrie 2015, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu referire la proiectele regionale, a realizat proiectul „Consolidarea capacităţilor administraţiilor publice din Republica Moldova”. Scopul a fost de a spori capacităţile actorilor locali şi regionali în analiza complexă a problemelor economice, identificarea oportunităţilor de diversificare economică şi acordarea asistenţei în elaborarea propunerilor de proiecte regionale competitive de susţinere a sectorului privat.
Pe parcursul perioadei 2011-2016, ADR Nord a beneficiat de suportul partenerilor cehi în implementarea următoarelor proiecte de dezvoltare:
– „Importanţa studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”, realizat în 2011.
– „Analiza cost-beneficiu – instrument necesar pentru implementarea proiectelor investiţionale de anvergură”, realizat în 2012.
– „Consolidarea capacităţilor actorilor regionali privind managementul eficient al proiectelor regionale”, realizat în 2013.
– Studiul de pre-fezabilitate la proiectul „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord utilizând tehnologia GIS”, realizat în anul 2014.
– „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord. Moldova”.
În contextul cooperării eficiente, ADR Nord a solicitat extinderea proiectului „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”.
Cristina Parfeni