[ X ]
Cum se pregătesc autoritățile de 31 mai – Ziua Mondială Anti-tutun
25 Mai

Consiliul  Național Coordonator  în domeniul Controlului Tutunului s-a întrunit  ieri  într-o ședință în care au discutat despre celebrarea  pe data de  31 mai a Zilei Mondiale a  Anti-tutunului și intrarea în vigoare a noilor prevederi a legii anti-tutun.  Dintre cei 23 de membri ai Consiliului responsabili de implementarea acestei legi,  doar 16 din  ei au fost prezenți la ședință, transmite CURENTUL.

Gheorghe Brega, viceprim-ministru și preşedintele  Consiliului, a declarat că, noile modificări la Legea Tutunului ce intră în vigoare la finele lunii curente  nu au bucurat mai mulți producători.

“Am avut o rezistență  dură din partea producătorilor de tutun și din parte unei asociații cum ar fi „Măr”, le-am explicat contextul și i-am invitat pe toți producătorii  de tutun, restaurante, baruri să conlucrăm, pentru ca să ajungem cumva la un numitor comun.  Republica Moldova, conform datelor statistice  este o țară  extrem de fumătoare.  Dar, cel mai grav este că printre fumători se numără  elevii, tinerii noștri, și atunci ne întrebăm ce se va întâmpla cu viitoarea generație?  În toate țările în care legea antitutun funcționează, nimeni nu are pierderi economice, dar la noi iată că apar astfel de probleme”, a menționat el.

Președintele Consiliului de asemenea a  subliniat că „ este dureros că unii se impun dur implimentări legii respective”.

Aliona Serbulenco ,  viceministru al sănătăţii, medic-şef sanitar, a prezentat  în cadrul ședinței raportul de activitate pe care l-a organizat împreună cu grupul său de muncă.

“Noi am  prezentat un șir de acte care au fost pregătite pentru agențiile economice, un șir de ordine,  am instituit   ghiduri speciale care conțin recomandări, pentru a implementa reușit respectiva lege.  A fost creată  de asemena  o  pagină web specială, pentru a colecta informații de la populație.  Centru de Sănătate Publică, a instituit o  linie fierbinte  la care oricine va putea suna în caz de încălcări. Pe 27 mai planificăm o conferință de presă cu  reprezentanții mass-media pentru ca să avem un dialog sincer în ceea ce privește necesitatea, dar și corectitudinea de implementare a prevederilor legii. Vreau să menționez că avem nevoie de suport politic pentru implementarea legii respective.   Acum  este necesar  să fim mai uniți ca niciodată sa luptăm împreună pentru a putea respira aer liber și curat în Republica Moldova”, a afirmat ea.

La ședință a fost prezentă și Oxana Domente, deputat PCRM. Ea a declarat că Parlamentul a  susținut în mod special  acest proiect de lege și că  sunt foarte interesați de implementarea eficintă privind controlul tutunului.

“Ținem la această lege foarte mult  pentru că este așteptată în mod deosebit de către  societate,  sunt sondaje sociologice în acest domeniu care indică acest fapt, am muncit foarte mult toți  la ea,  de aceea ne așteptăm la o colaborare eficientă  în  aplicarea acesteia ”, a declarat deputata.

Cu un șir de observații a venit membra Consiliului, Antonița Fonari, director executiv al Centrului de Resurse Tineri și Liberi.

„Până acuma trebuia să fie amenajate spații pentru aruncarea gunoiului. Oamenii nu au unde să arunce țigara fumată de exemplu, pentru că nu avem spații speciale.  Am impresia că am văzut poliția în ultimul timp mai inefcienta decât în ultimii 10 ani. De câte ori am întâlnit un polițist, am crezut că e dezastru.  Am dovezi cum unii polițiști au trecut cu vederea peste persoanele care  au fumat în locurile publice și nici măcar nu a dorit să intervină pentru a le aplica o amendă sau ceva”, a menționat directorul.

Cu o precizare în acest sens a venit coordonatorul CNCDCT, Gheorghe Brega, care a menționat că,  în ceea ce privește instalarea coșurilor de gunoi,  cultura cetățenilor din Republica Moldova ar servi drept un motiv   pentru a arunca pe jos.

Ion   Şalaru, vicedirectorul   Centrului Național de Sănătate Publică, și Ministrul  Sănătăţii,  a prezentat planul de acțiuni  care a fost interprins de către ei în cadrul Zilei Mondiale a Antifumatului.

„Sau editat și se distribuie,  începând cu această săptămână semne convenționale de interzicere a fumatului în Moldova. De asemenea,  după 31 mai vor fi inițiate trei spoturi publicitare „Fară fumat”, pentru  a explica cumva agenților economici că legea trebuie implementată și  ca Ministerul de Interne trebuie nu admită fumatul în spațiile publice”, a adaugat vicedirectorul.

Reitărăm că pe data de 31 mai va avea loc Ziua Internațională a Anti-fumatului, reprezentând pentru fumatorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu şi de a încerca să renunţe la el.

Anastasia Borta, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților