În pofida crizei pandemice, Republica Moldova a reușit să înregistreze anumite progrese privind exporturile unor categorii de produse agro-alimentare spre țările Uniunii Europene. Astfel, în 2020 a crescut volumul exporturilor de fructe, uleiuri vegetale, vin, precum și a preparatelor din fructe, legume sau nuci, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.
Exporturile de uleiuri vegetale au crescut de la 63 de milioane de euro, în 2019, la 85 de milioane, în 2020, înregistrând o majorare în proporție de 34,9%.
Totodată, anul trecut, exporturile de vin, vermut, cidru și oțet au cunoscut o majorare de 16,3% în comparație cu 2019, iar cele de fructe de 15,4%. Și exporturile de sucuri de fructe au cunoscut o ușoară creștere de 2,3%.
În timp ce exporturile de legume au scăzut cu 66,7%, vânzările preparatelor de legume, fructe sau nuci moldovenești pe piața europeană au crescut cu 54,5% ajungând la 17 milioane de euro.
Precizăm că exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiții preferențiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere și presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2021, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au cunoscut o creștere de 16,5% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020, deținând o pondere de 65,2% din volumul total de exporturi.