[ X ]
[ X ]
[ X ]
CSM a respins investigarea penală într-un caz de prejudiciere a bugetului de stat cu peste 780 mii lei
19 Martie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins ieri sesizarea Procurorului General de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale în privinţa a trei judecători de la Curtea de Apel Chişinău, transmite CURENTUL.

Procurorul General a solicitat acordul pentru pornirea urmăririi penale într-un caz în care acţiunile respectivilor magistraţi ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii.

Potrivit materialelor procesului penal, în aprilie 2010, Judecătoria Nisporeni a examinat o cauză civilă, privind încasarea de la un agent economic a unei datorii de peste 560 mii lei. Respectiva hotărîre a devenit definitivă şi executorie, nefiind atacată în termenul stabilit de lege de nici o parte la proces. Peste circa două luni de la intrarea hotărîrii în vigoare, pîrîtul a contestat-o la Curtea de Apel Chişinău, iar magistraţii acestei instanţe au admis apelul depus tardiv şi au casat hotărîrea instanţei de fond, cu remiterea pricinii spre rejudecare, fără a se referi asupra tardivităţii apelului şi fără a justifica depăşirea termenului de declare al acestuia.

Ulterior, prin hotărîre a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), acţiunile magistraţilor au fost recunoscute ca încălcînd flagrant prevederile art.6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului  (CADO) şi prevederile legislaţiei procesual-civile. Prin aceeaşi hotărîre a CSJ a fost dispusa revizuirea cazului şi încasarea din bugetul de stat, în contul reparării prejudiciului material cauzat reclamantului, a peste 780 mii lei.

În opinia procurorilor, prin acţiunile magistraţilor Curţii de Apel au fost încălcate principiul securităţii raporturilor juridice şi drepturile fundamentale, garantate de Constituţie şi CADO, fiind cauzate daune în proporţii deosebit de mari bugetului public. Desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală în respectiva cauză ar fi permis investigarea tuturor circumstanţelor, stabilirea  adevărului şi a legalităţii acţiunilor magistraţilor şi altor persoane implicate, fiind examinate şi posibilităţile de recuperare pe cale legală a prejudiciului cauzat intereselor publice şi bugetului de stat, iar în lipsa acordului CSM urmărirea penală este obstrucţionată neîntemeiat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților