[ X ]
[ X ]
[ X ]
CSM a înregistrat 61 de dispoziţii de intentare a procedurii disciplinare în privinţa judecătorilor
13 Martie

În 2014, de către membrii CSM au fost introduse 52 de dispoziţii de intentare a procedurii disciplinare în privinţa judecătorilor, cu 9 proceduri restante din anul 2013, în total fiind înregistrate 61 de proceduri în privinţa a 55 de judecători, transmite CURENTUL.

În cadrul activităților Colegiului disciplinar pe parcursul anului 2014 au fost examinate dispoziţii de intentare a procedurii disciplinare cu emiterea a 46 de hotărâri, prin care s-au aplicat 16 sancţiuni disciplinare, 26 propuneri de aplicare a sancţiunii au fost respinse, 2 proceduri au fost sistate în legătură cu expirarea termenelor de tragere la răspundere disciplinară şi 2 proceduri sistate în legătură cu netemeinicia tragerii la răspundere disciplinară. Alte 15 proceduri disciplinare urmează să fie supuse examinării pe parcursul anului 2015.

Astfel, sancţiunea disciplinară sub formă de „avertisment”, cea mai blândă sancţiune, a fost aplicată în privinţa a 12 judecători, într-o pondere de 75% din numărul total al sancțiunilor.

Sancţiunea „mustrare” a fost aplicată în privinţa a trei judecători din motivul comiterii abaterii disciplinare prevăzute de art. 22 alin. din Legea cu privire la statutul judecătorului, anume: încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură sau încălcarea normelor imperative ale legislaţiei; încălcarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor către părțile din proces; încălcarea normelor Codului de etică al judecătorului.

Sancţiunea disciplinară sub formă de „propunere de eliberare din funcţia de judecător a instanţei de judecată”, cea mai aspră sancţiune, a fost aplicată în cazul unui singur judecător căruia i s-a imputat comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art.  22 alin. (1) lit. f1), h1), şi k) din Legea cu privire la statutul judecătorului, anume: încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură sau încălcarea normelor imperative ale legislaţiei; încălcarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor către părțile din proces; încălcarea normelor Codului de etică al judecătorului. La aplicarea sancțiunii disciplinare menționate, Colegiul disciplinar a ținut cont de faptul că, anterior, judecătorul mai fusese sancționat de către Colegiul disciplinar cu avertisment și mustrare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților