Criza își spune tot mai des cuvîntul. Astfel, și numărul moldovenilor care frecventează restaurantele s-a diminuat în acest an comparativ cu perioada similară a lui 2015. În mediu, este vorba de o diminuare de circa 30%, transmite CURENTUL.
Solicitată de reporterul nostru, Aneta Zasavițchi, director al Asociației Restaurantelor din Republica Moldova, a spus că, prețurile în restaurantele din Moldova sunt destul de accesibile.
„În mediu o cină la restaurant costă în jur de 120 – 150 lei/persoană și mai mult, în dependență de specificul restaurantului, bucătăria de bază și produsele pe care le utilizează la prepararea bucatelor, dacă sunt autohtone sau importate. Spre exemplu, sushi nu pot fi mai ieftine decât ceea ce avem acum pe piață, adică de la 90 lei în sus porția, întrucât peștele, orezul și celelalte condimente sunt importate și la noi nu se găsesc”, a menționat ea.
Specialistul ne mai psune că, moldovenii nu sunt pretențioși la mâncare și nu au anumite preferințe, chiar dacă ne bucurăm de o varietate de restaurante cu bucătării diversificate.
„Nouă ne place să mâncăm și avem de unde alege. Bucătăria românească, ucrainească, italiană, grecească sunt pe primele locuri, după care urmează japoneză, franceză, chinezească, spaniolă și altele”, a mai adăugat ea.
Aneta Zasavițchi mai spune că, Republica Moldova nu oferă condiții sănătoase de dezvoltare și de creștere în acest domeniu, și atunci e simplu de ce nu avem restaurante cu stele Michelin.
“Condiții nu avem! Condiții reale, normale de lucru. Atunci când ești presat de prețul produselor (multe produse importate sau nu au nivel înalt la calitate), tarifele serviciilor comunale, taxe și impozite mari – RM are 20% TVA în alimentația publică, unde s-a mai văzut așa ceva? Nu avem condiții de dezvoltare și creștere în acest domeniu, plus la toate Republica Moldova nu este atât de cunoscută pe plan turistic internațional ca să avem stele Michelin”, a conchis ea.
Conform unor studii, restaurantele sunt frecventate, într-o mai mare măsură, de către persoanele de 30-34 de ani, cu studii superioare, cu venituri între 3 000-5 000 MDL, în special de către cei căsătoriți.
Anastasia Borta, stagiar