[ X ]
[ X ]
[ X ]
Criminalitatea în rîndul Forţelor Armate este în scădere
6 August

Procurorii au prezentat date potrivit cărora în primele șase luni ale acestui an, în Forţele Armate s-a înregistrat o micşorare esenţială a nivelului infracţional, fiind luate la evidenţă – 69 infracţiuni faţă de 96 în perioada analogică a anului trecut, transmite CURENTUL.

Din cele 69 de infracțiuni, 51 au fost săvîrşite de militarii Armatei Naţionale, iar 18 de militarii Trupelor de Carabinieri.

Cele mai multe cazuri, 27 la număr, au fost încălcarea regulilor statutare dintre militari, acte violente (Armata Naţională – 13 crime, Trupele de Carabinieri – 14 crime). Totodată, 11 soldați au dezertat, dintre care 9 din Armata Națională și 2 de la Trupele de Carabinieri. Procurorii au înregistrat și 5 cazuri de abuz și exces de putere, precum și un furt de muniții.

Cele mai multe infracțiuni au fost săvîrșite de către soldați, fiind urmați de ofițerii Armatei Naționale și cei de la Trupele de Carabinieri. Următorii după numărul de infracțiuni sunt plutonierii, iar cele mai puține infracțiuni au fost săvîrșite de către sergenți.

Din numărul total al infracţiunilor înregistrate, 10 au fost comise în grup de persoane, iar alte 10 crime au fost săvîrşite în stare de ebrietate.

De asemenea, procurorii militari au mai exercitat urmărirea penală în 11 cazuri în privinţa colaboratorilor Instituţiilor penitenciare.

În perioada vizată, procurorii militari au examinat în total 178 cauze penale. Urmărirea penală a fost finalizată pe 89 cauze. În instanţele de judecată au fost expediate 57 cauze penale în privinţa a 79 persoane, iar pe 32 cauze penale urmărirea a fost încetată.

Liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională a fost aplicată în 15 cauze penale, iar cu împăcarea părţilor au fost încetate 2 cauze penale.

În aceeași perioadă de referință, acuzarea de stat a fost reprezentată pe 58 cauze penale. Sentinţe de condamnare au fost pronunţate pe 55 cauze în privinţa a 67 militari, fiind condamnați la închisoare 12 militari, iar 43 au fost condamnați cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Procurorii militari au examinat 174 sesizări cu privire la infracţiunile comise de militari, în baza căror au fost pornite 89 cauze penale.

În decursul primului semestru al anului 2014, procurorii militari au efectuat 117 controale soldate cu acte de reacţionare a 53 sesizări, 36 recursuri, 25 cauze penale, 2 proceduri contravenţionale.

Procurorii militari au efectuat şi alt volum de lucru în scopul consolidării disciplinei militare în Forţele Armate şi fortificării apărării naţionale.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților