[ X ]
Corneliu Gurin anunţă despre percheziţii la mai multe instituţii de stat în cazul BEM
25 Mai

Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin a dispus prin ordonanţă proprie extinderea şi aprofundarea investigaţiilor atît în ceea ce priveşte diverse perioade ale administrării Băncii de Economii (BEM), cît şi a persoanelor care au realizat această administrare. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi Corneliu Gurin în cadrul unui briefing de presă, transmite CURENTUL.

Astfel, a fost pornită urmărirea penală privind faptele de îndeplinire sau neîndeplinire necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu care au cauzat daune în proporţii mari intereselor publice şi alte urmări grave.

„Urmează a fi investigate aspectele vizînd: gestionarea prejudiciabilă a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra administrării BEM, neintervenirea conform atribuţiilor legale în vederea stopării acţiunilor ilegale şi prejudiciabile precum şi în vederea redresării prompte a situaţiei critice din sectorul bancar. Urmează să stabilim dacă acţiunile sau inacţiunile reprezentanţilor statului au favorizat gestionarea frauduloasă a băncii, devalizarea acesteia şi punerea în pericol a securităţii statului, ceea ce a impus ulterior alocarea resurselor publice în vederea recapitalizării BEM şi altor instituţii financiare”, a declarat Gurin.

Printre instituţiile vizate de anchetă sunt: Agenţia Proprietăţii Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Comitetul naţional pentru stabilitate financiară, factori de decizie de prim rang şi alte persoane responsabile din cadrul Guvernului, Parlamentului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, altor autorităţi centrale, reprezentanţii statului în BEM la diferite etape.

„De investigarea cauzei penale respective se va ocupa un grup complex de anchetă din care vor face parte procurori din cadrul PG, inclusiv din subdiviziunile specializate în investigarea crimelor grave şi excepţionale în investigaţii financiare şi procurorii anticorupţie practic in corpore. De asemenea, la activităţile de urmărire penală vor fi atraşi ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţii, experţi, astfel ca cercetările se să desfăşoare cu maximă celeritate şi eficienţă. Urmează un volum considerabil de lucru: ridicări de acte, percheziţii inclusiv în instituţiile care au fost nominalizate, audieri şi acţiuni speciale de investigaţie”, a conchis Procurorul General, Corneliu Gurin.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților