Ediția a IX-a a Concursului Național Cel mai bun elev inovator „Genius”, a reunit cei mai talentați și ingenioși elevi din țară și a fost dedicată aniversării a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare și a 55-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, transmite CURENTUL.
Manifestarea a fost inaugurată de președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care a salutat tinerii inovatori veniți din toată țara, pentru a-și demonstra talentul. Le-a dorit copiilor succes și i-a îndemnat să persevereze în continuare, pentru că țara are nevoie de idei, talente, cunoștințe, iar profesorilor – să-i ghideze și pe viitor și să participe și la proximele ediții ale competiției. Președintele AȘM a fost cel, care, împreună cu cei mai tineri copii inovatori, au tăiat panglica inaugurală.
Timp de câteva ore oaspeții evenimentului, dar și membrii juriului au făcut turul tuturor exponatelor, în timp ce participanții şi-au descris și au demonstrat în cel mai ingenios mod posibil creațiile. Juriul a muncit ore bune pentru a putea stabili învingătorii, întrucât aproape toate lucrările meritau aprecieri speciale.
Deținătorii Premiului Mare din anul acesta au fost Dmitrii Guzun și Nicolae Muntean, Liceul Teoretic „Constantin Stere” și Colegiul Tehnic Agricol din or. Soroca, pentru lucrarea „Utilizarea surselor de energie regenerabilă – farfuria Stirling”.
Premiul a fost înmânat de prim-ministrul Pavel Filip, care a felicitat învingătorii, îndemnând elevii să fie creativi şi inovativi, deoarece aplicarea inovațiilor, a noilor tehnologii va spori competitivitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Totodată, premierul a subliniat că principalii factori de dezvoltare şi modernizare în era informaţională sunt cunoştinţele, dar şi capacităţile de a crea şi implementa inovațiile.
Locul II a revenit următorilor concurenți: Dan Butmalai, LAȘM, Ilie Albot, Anastasia Vutcariov, Liceul Teoretic cu profil real ”Mihai Marinciuc” mun. Chișinău.
Câștigători ai locului III au fost desemnați: Denis Zubic, Gimnaziul ”Grigore Vieru”, s. Sarata Veche, r-nul Fălești, Denis Guja, Colegiul Politehnic Chișinău, Bricicaru Lucian, clasa a X-a, LAȘM.
Premiul pentru cel cel mai activ raion a fost acordat raionului Soroca, reprezentat de trei instituţii educaționale: Colegiul Tehnic Agricol, Liceul Teoretic ”Constantin Stere” şi Gimnaziul ”Gr. Vieru” s.Vasilcău.
Premiul pentru cel mai activ liceu a fost obținut de Liceul Teoretic „Universul”, municipiul Chişinău, care a fost prezent în competiție cu 27 de lucrări.
Toți concurenții au primit diplome de participare, cadouri de preţ, cărți, premii băneşti. Premiile au fost oferite de către directorii institutelor de cercetare din cadrul AȘM, Universitatea AȘM, AGEPI; Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului, dar și de omul de afaceri, Ion Vînaga.
La concurs au participat 118 concurenți, cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, reprezentând 32 de instituții de învățământ din țară. În cadrul concursului au fost expuse 116 lucrări din diverse domenii, inclusiv: tehnologii informaționale, agricultură, sănătate, mecanică, energie regenerabilă, robotică, creativitate etc.
Concursul este organizat și susținut de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția are drept scop susţinerea, promovarea și dezvoltarea capacităţilor inovative şi creative în rândul tinerilor.
Adrian Platon