[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comuniștii cer compensații lunare pentru mai mulți locuitori din stînga Nistrului
15 Mai

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a înaintat un proiect de lege cu privire la acordarea de compensații unor categorii de persoane din stînga Nistrului, care locuiesc în comunele aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, transmite Curentul.md

Autorii proiectului, în frunte cu Vladimir Voronin, cer Parlamentului să aprobe acordarea de compensații lunare în mărime de la 300 lei la 500 lei unor categorii de locuitori din satele Cocieri, Vasilievca, Corjova, Mahala, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Roghi, Doroțcaia și Pîrîta din raionul Dubăsari.

Astfel, cei pensionați pentru limita de vîrstă ar putea să primească, suplimentar la pensia pe care o încasează, încă cîte 500 lei lunar, iar beneficiarii de pensii incomplete pentru limita de vîrstă să încaseze 350 lei. Între 300 lei și 500 lei se cere pentru  beneficiarii de pensii de invaliditate, de gradele I-III.

Comuniștii susțin că suplimentarea pensiilor, prin acordarea unor compensații conform propunerilor, ar însemna sporirea gradului de protecție socială a unor categorii de cetățeni domiciliați în regiunea respectivă.

Potrivit calculelor, beneficiari ai inițiativei comuniștilor vor fi circa 3410 persoane, dintre care 1930 pensionari pentru limita de vîrstă și circa 940 de pensionari cu dezabilități – beneficiari ai pensiilor de asigurări sociale, precum și circa 540 de beneficiari de alocații sociale de stat. Costul estimativ al proiectului de lege se cifrează la circa 1,5 milioane de lei lunar.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților