[ X ]
[ X ]
[ X ]
CNI anunță că unii procurori nu și-au declarat averile
2 Iunie

În cadrul ședinței din 29 mai 2014, membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au ajuns la concluzia că procurorii Elena Neaga și Corneliu Pleșca au încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății, transmite Curentul.md

Elena Neaga, ex-procurorul adjunct al sectorului Buiucani, municipiul Chișinău nu a declarat 8 conturi bancare și calitatea sa și a soțului de acționar la o întreprindere. Totodată, aceasta a declarat un automobil „Audi A6” fabricat în 2007, dobîndit în 2013 la prețul de 10 000 de lei, fapt care le-a provocat semne de întrebare membrilor Comisiei vizavi de veridicitatea datelor incluse în declarație. În rezultat, Comisia a decis suspendarea controlului în privința Elenei Neaga și transmiterea dosarului Procuraturii Generale pentru examinarea sub aspectul falsului în declarații.

Un alt caz care va fi trimis Procuraturii Generale pentru examinare este cel al procurorului municipiului Chișinău, Corneliu Pleșca. Acesta a omis din declarația de avere trei apartamente deținute în proprietate, venitul de aproximativ 200 000 lei, parvenit din înstrăinarea unui automobil și 6 conturi bancare.

Tot în cadrul ședinței din 29 mai curent, Comisia a constatat conflict de interese în cazul primarului comunei Mileștii-Mici, raionul Ialoveni, Lilian Carmanu care, în timpul exercitării mandatului, a semnat contracte de prestare servicii transport cu o societate comercială al cărei fondator unic era soția sa, iar administrator mama acesteia.

În cele din urmă, Comisia va transmite Actul de constatare vizavi de acest caz Centrului National Anticorupție pentru aplicarea unei sancțiuni prevăzute de Codul Contravențional, ce presupune amendă în valoare de la 2000 la 6000 de lei.

De conflict de interese sunt suspectați și primarul comunei Pervomaisc, raionul Căușeni, Gheorghe Bahcivanji, precum și directorii unor ocoale silvice din Strășeni și Hîncești – Eugeniu Nazaria și Ion Haralampov. Comisia a decis să inițieze proceduri de control în acest sens. Ultimii doi vor fi verificați și sub aspectul încălcării regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății.

Cebotari Diana

Inapoi la arhiva noutaților