[ X ]
Cînd Chișinăul nu va mai fi inundat de deșeuri?
13 Septembrie

Probleme deșeurilor este una veche în municipiul Chișinău. De-a lungul anilor s-au făcut diferite tentative de a găsi soluții, dar din lipsă de voință și, probabil, din lipsă dorința de a transforma capitala R. Moldova în una cu adevărat europeană, problema așa și nu a fost rezolvată, scrie președintele ONG „Pro Chișinău”, Marcel Darie, pe blogul său.

ONG-ul Pro Chişinău, pe care am onoarea să-l conduc, a elaborat un concept bazat pe standardele europene de protecţie a mediului. Reieşind din bunele practici europene am propus la etapa iniţială ca, Consiliul Municipal Chişinău să adopte un regulament privind „Obligativitatea colectării selective a deşeurilor în instituţiile publice, locurile publice, companiile private şi asociaţiile de locatari”.

Acest regulament urma să rezolve două mari probleme în procesul enunţat mai sus: Creşterea gradului de informare şi de conştientizare, precum şi educarea funcţionarilor publici, angajaţilor şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi impactul pozitiv asupra mediului și managementul deşeurilor, care constă din principii şi acţiuni. Referitor la principii trebuie să luam drept exemplu ceea ce se aplică cu succes în întreaga Europă – Principiul responsabilităţii producerii ! Sau mai simplu spus: Cel care poluează – plăteşte !

La modul practic ceea ce este necesar de întreprins pentru a elibera capitala de deșeurile care o împînzesc trebuie să fie bazat pe următoarele acțiuni: colectare, transportare, procesare, reciclare, distrugere.

Totul ar fi mai ușor de implementa dacă legislația autohtonă în domeniu ar fi fost armonizată la cea europeană. La momentul de față, în procesul colectării deșeurilor întîmpinăm probleme în legătură cu lipsa cadrului normativ, care să stabilească un regim juridic unic, pentru toate bolurile locative şi proprietarii caselor individuale.

Este necesar să fie foarte clar reglementat cine răspunde pentru colectarea selectivă a deşeurilor în cazul diferitor forme de proprietate, iar cetăţenii trebuie să cunoască metodologia de calcul a cantităţii deşeurilor selectate precum şi principiul de formare a preţurilor pentru acest serviciu. O altă problemă ține de situaţiile de conflict şi refuzurile cetăţenilor rău intenţionaţi de a achita serviciile respective, precum şi modalităţile de soluţionare a litigiilor .

Referitor la transportare, vreau să menţionez că problema principală cu care se confruntă preşedinţii de asociaţii, este monopolul impus de primărie, în vederea contractării serviciilor respective, în exclusivitate de la Regia Autosalubritate. Practica europeană are o abordare absolut inversă : contractarea companiilor private în bază de concurs.

Procesarea, reciclarea şi distrugerea este o etapă absolut diferită celor precedente, care necesită folosirea unor metode şi tehnologii specifice.

Cu părere de rău în municipiul Chişinău toate acţiunile enumerate mai sus sînt efectuate de o întreprindere municipală. Este evident în acest caz de ce această structură municipală  raportează pierderi pe cînd în ţările civilizate deşeurile constituie o afacere profitabilă.

Fiecare dintre noi are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare prin colectarea selectivă a deşeurilor. Pentru ca Chișinăul să fie o capitală cu adevărat europeană, în primul rînd trebuie să fie un oraș curat și dacă Primăria nu are capacități sau dorință de a face acest lucru, noi, locuitorii orașului  „cu umeri albi de piatră” , putem face acest lucru!

Sursa: darie.md

Inapoi la arhiva noutaților