[ X ]
[ X ]
Cinci angajaţi ai INP, pe banca acuzaţilor în dosarul corupţiei de la Vama Leuşeni
29 Ianuarie
foto: hotnews.md

Cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare au fost trimişi în instanţă în dosarul de corupţie de la Vama Leuşeni. Potrivit unui comunicat de presă, procurorii au anunţat astăzi că au finalizat urmărirea penală în cazul celor cinci, transmite CURENTUL.

Conform aceleiaşi surse, pe 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.

Astfel, Procuratura Anticorupţie a divizat respectiva cauză penală în 4 proceduri separate care vizează 4 categorii de subiecţi: vameşi, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Iniţial, toţi învinuiţii au fost reţinuţi preventiv, ulterior, demersurile procurorilor de aplicare în privinţa acestora a arestului au fost respinse de judecătorii de instrucţie, care au dispus cercetarea lor în stare de libertate.

Procurorii au expediat respectiva cauza penală spre examinare în Judecătoria sect.Buiucani. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă pînă la 10 ani de detenţie cu aplicarea unei amenzi în mărime de pînă la 60 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Actualmente, procurorii continuă urmărirea penală în privinţa poliţiştilor de frontieră şi reprezentantului Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti, faptele cărora au derivat din acele acţiuni infracţionale, urmînd ca în scurt timp să fie şi ei deferiţi justiţiei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților