[ X ]
Cetăţeni străini reţinuţi pentru corupere activă a unui poliţist de frontieră
6 Noiembrie

Inspectorii de frontieră de la punctul de trecere ,,Giurgiulești-Galați” în comun cu reprezentanții CNA și procurorii anticorupţie documentează un caz de tentativă de corupere a unui angajat al Poliției de Frontieră. Acesta a refuzat să faciliteze trecerea ilegală a frontierei de stat pentru doi cetățeni străini, transmite CURENTUL.

În dimineața zilei de 5 noiembrie a.c. pe sensul de intrare în Republica Moldova, pentru formalităţile necesare traversării frontierei de stat s-au prezentat doi cetățeni străini, unul dintre care s-a legitimat cu acte de identitate eliberate de autoritățile bulgare. În cadrul verificării documentelor, polițiștii de frontieră au observat careva indici de falsificare în pașaportul și cartea de identitate bulgărești. Cercetările adiționale au scos la iveală faptul că în pașaport este substituită pagina cu datele personale, iar cartea de identitate prezentată la control nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui document autentic.

În timpul documentării cazului privind uzul de fals, celălalt bărbat, cetățean al Turciei care însoțea presupusul cetățean al Bulgariei a încercat să mituiască angajatul Poliției de Frontieră, propunându-i suma de 2500 euro pentru a autoriza trecerea frontierei de stat cu acte false.

Deşi poliţistul de frontieră i-a avertizat pe cetățenii străini că fapta acestora constituie infracţiune, persoanele nu au vrut să renunţe, moment în care a fost sesizat CNA Sud şi procuratura anticorupţie. În comun au fost efectuate măsuri și acțiuni de urmărire penală în urma cărora cei doi bărbați, de 35 și respectiv 20 de ani, au fost reţinuți în flagrant delict, în biroul de serviciu, în momentul transmiterii sumei de 2500 euro către angajatul de frontieră care instrumenta cazul.

Pe marginea acestui fapt a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 325 Cod penal – corupere activă. Iar pe numele bărbatului, care a prezentat la control documentele false au fost întocmite acte de constatare a infracțiunii prevăzute de art. 361, al. 1 Cod Penal al R.Moldova ”Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false”, acesta riscă o amendă în mărime de pînă la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de pînă la 2 ani.

Persoanele au fost reţinute pentru 72 de ore, ambii aflându-se în prezent în custodia CNA.

85f13ff9609ce69649d5570bdb088b60 c048ae773b68a476941987f630bd7bdd

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților