[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cel de-al doilea elicopter sanitar va fi pus în următoarele zile la dispoziția Serviciului de urgență
1 August
fofo: sfm.md

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va pune în următoarele zile la dispoziţia Serviciului de urgență cel de-al doilea elicopter sanitar, care a fost utilat pentru transportarea bolnavilor. Despre aceasta a anunțat Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, în cadrul vizitei de ieri la ÎS”Moldaeroservice”, transmite Curentul.md

Potrivit lui Vasile Botnari, serviciul de aviaţie sanitară din Moldova este deja funcţional. Astfel, pacienţii din Călărași și Cahul, care necesitau intervenții în centrele medicale specializate din Chișinău, au putut fi transportaţi cu elicopterul MI-2 din dotarea ÎS „Moldaeroservice”.

„În Moldova, de 20 de ani nu există un serviciu propriu de ambulanţe aeriene din cauza lipsei elicopterelor sanitare. Sunt însă cazuri grave cînd viaţa omului depinde de cît de repede va fi adus la spital, din care motiv am insistat să reanimăm acest serviciu. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în aprilie a.c., a pus la dispoziţia Serviciului de urgenţă primul elicopter, iar acum avem utilat încă un aparat de zbor, pregătit să intre în serviciul de ambulanțe aeriene”, a spus Vasile Botnari.

În prezent, au fost deja inspectate 32 de terenuri de aterizare la spitalele republicane şi cele raionale, pentru a corespunde cerinţelor şi normelor securităţii zborurilor. În viitorul apropiat, va fi finalizat acest proces, pentru ca elicopterele să poată ateriza la toate spitalele raionale din ţară.

În aceeași ordine de idei, pe viitor, este în plan achiziția de noi elicoptere, care vor fi utilizate pentru servicii de patrulare și la lucrări agro-chimice.

„Moldaeroservice” dispune de 7 elicoptere, dintre care două vor fi în serviciul aviaţiei sanitare.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților