[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEDO a comunicat Guvernului RM încă două cazuri de privare ilegală de libertate
23 Decembrie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, recent, a comunicat Guvernului R. Moldova cauzele Tatianei Grecu (nr.51099/10) și Andrei Gumeniuc (nr.48829/06). Aceștia au  pretins către Înalta Curte de la Strasbourg încălcarea mai multor drepturi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, transmite CURENTUL.

În primul caz este vorba despre Tatiana Grecu, care în februarie 2002 a ajuns în custodia poliției. Aceasta a fost reținută mai bine de 12 ore la CP Ciocana, fără a-i fi înaintate careva acuzații, iar asupra sa au fost aplicate rele tratamente. Aflată în detenție, Tatiana a beneficiat de asistență medicală de urgență, iar în urma examinării au fost constatate urme ale aplicării violenței. Acest lucru a fost reconfirmat și de către un expert medico-legal.

Deși a depus o plângere la Procuratură, aceasta i-a fost respinsă fără motiv. Ulterior Tatiana Grecu a fost condamnată pentru comiterea unei infracțiuni la 5 ani privațiune de libertate.

În plângerea către Înalta Curte de la Strasbourg reclamanta a pretins încălcarea art.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție și incapacitatea de a investiga eficient plângerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, încălcarea art. 5 privarea ilegală de libertate, dar și a art.13 al Convenției, prin faptul că reclamanta nu au avut nicio cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care au fost supuși.

În cel de al doilea caz, este vorba despre Andrei Gumeniuc, care în anul 2005 a primit o amendă din partea poliției rutiere pentru exces de viteză. Ulterior, la aproape un an, instanța de judecată din Ocnița, a constatat că Andrei Gumeniuc s-a eschivat de la plata amenzii și a decis înlocuirea acesteia cu 10 zile privațiune de libertate.

Potrivit reclamantului, el nu a fost informat despre procesul de judecată și în iunie 2006 acesta a fost plasat în detenție în secția de poliție Otaci. În timpul celor 17 ore petrecute în detenție, reclamantul a suferit un atac de cord, ulterior a beneficiat de asistența medicală de urgență și a fost eliberat. În fața Înaltei Curți de la Strasbourg reclamantul a pretins încălcarea art. 5 și anume privarea ilegală de libertate.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților