[ X ]
[ X ]
CEC a lansat astăzi aplicația de înregistrare a alegătorilor stabiliți peste hotarele țării
19 Iunie

Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Biroul pentru Relații cu Diaspora, au lansat astăzi, 19 iunie 2014, aplicația online cu privire la înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, transmite Curentul.md

La eveniment au participat Iurie Ciocan, președintele CEC, Mihai Căpățînă, Secretar general, MAIE și Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Înregistrarea prealabilă online a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate va permite stabilirea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare. Secţiile de votare din străinătate se deschid pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în afara lor. Guvernul decide amplasarea secțiilor de votare în străinătate prin intermediul ambasadelor Republicii Moldova. Alegătorii pot să se înregistreze prealabil începînd cu 6 luni înainte de ziua alegerilor şi cel tîrziu cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe listele electorale utilizînd aplicația plasată pe site-ul www.alegator.md

Pentru înregistrare, fiecare persoană va indica datele despre locul aflării, de identificare, precum și domiciliul legal din Republica Moldova și o adresă de email, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate. Totodată, la înregistrare fiecare solicitant va depune o declarație prin care își exprimă voința de a participa la alegerile din Republica Moldova, precum și va infoma că se află peste hotarele țării și în legătură cu acest fapt se solicită radierea din lista electorală de bază de la domiciliul permanent din Republica Moldova și includerea pe listele la locul aflării, declarat la înregistrare.

Persoanele care vor solicita preventiv radierea din lista de bază de la domiciliul permanent din țară, cu includerea pe listele de peste hotare, dar în ziua alegerilor se vor afla în Republica Moldova, vor putea participa la alegeri la secțiile de votare din localitate, unde vor fi incluși pe listele suplimentare, după cum a explicat astăzi Iurie Ciocan, președintele CEC, la evenimentul de lansare a aplicației.

Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, a subliniat faptul că pe parcurs vor mai fi informații cu privire la secțiile de votare de peste hotare, precum și despre procedura de vot.

Curentul.md amintește că la data de 30 noiembrie 2014 în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare, iar începînd cu acest an va funcționa și Registrul de Stat al alegătorilor, implementat de CEC. În baza acestui registru se vor elibera listele electorale pentru fiecare Secție de votare.

După cum a comunicat CEC anterior, în acest an peste hotarele țării vor fi deschise mai multe secții de votare.

Diana Cebotari

 

IMG_5111 IMG_5128 IMG_5131

 

Inapoi la arhiva noutaților