Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din Chişinău a evaluat starea sanitară a zonelor de agrement „Valea Trandafirilor”, „Rîşcani”, „La Izvor”, „Valea Morilor”, „Vatra” şi rîul Nistru. Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, calitatea apei reprezintă un factor de risc pentru sănătatea societății, informează CURENTUL.
Conform investigațiilor de laborator realizate în luna mai 2016, calitatea apei din lacurile din Chișinău nu corespunde cerinţelor de calitate a mediului pentru apele de suprafaţă. În apele lacurilor din capitală s-au găsit mai multe specii de viermi paraziți: în Nistru s-au depistat Colifagi – 800 (N-100); în lacul din parcul Rîşcani s-au depistat depăşiri ale Indexului Bacililor Coli Lactozopozitivi, care constituie 2,4×105 UFC/dm3 (norma 20-20.000 UFC/100ml).
Solicitată de către reporterul nostru, Luminița Suveica, medic-șef Sanitar de Stat al municipiului Chișinău, a accentuat că bacteriile respective pot genera în rîndul populaţiei care vor utiliza zonele de agrement diverse maladii ale pielii.
„Există riscul de infectare a mai multor maladii infecțioase, ca de exemplu: boli diareice acute, holera, dizenterie, dar și diferite boli infecțioase ale pielii. Acestea reprezintă maladii destul de serioase care necesită tratate chiar și în spital, în dependență de gravitatea bolii, cît și de imunitatea organismului fiecărui om în parte. Noi sfătuim populația să nu se scalde în apele lacurilor din capitală pentru a nu se supune unor anumite riscuri”, a spus medicul.
De asemenea, ea a mai menționat că o mare atenție trebuie să o poarte și cei care planifică să se bronzeze pe nisipul de pe plajele acestor zone de agrement care pot să contacteze diferite maladii parazitare, cît și alergii ale pielii.
„Referitor la bolile de piele pot fi diferite forme de dermatite, dar şi alergii în urma expunerii la soare. În primul rând cel mai bine este să ne bronzăm dimineața pînă la orele 10:00 și după orele 16:00. Nu este bine să ne bronzăm cînd soarele arde deoarece în primul rînd există riscul de ne alege cu arsuri, dar și cu un eventual cancer a pielii. Sfatul meu este să folosim cremele de protecție și să respectăm timpul de expunere la soare”, a mai adăugat ea.
Reiterăm că, mîine urmează a fi prelevate probe de apă și din bazinele acvatice din zonele de agrement din Chișinău, de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice. Pînă în prezent au fost autorizate 20 de baze de odihnă din 44 supuse autorizării pe anul 2016.
Anastasia Borta, stagiar