[ X ]
[ X ]
[ X ]
Calea Ferată din Moldova a procurat mărfuri de milioane de la firme fantomă
11 Februarie
foto: politik.md

Calea Ferată din Moldova a procurat piese pentru trenuri şi vagoane, în valoare de 75 milioane de lei, de la întreprinderi fantomă. În urma acestor tranzacţii, bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 12 milioane de lei, transmite CURENTUL.

Potrivit procurorilor de la Procuratura de Transport, pe acest caz au fost intentate 10 dosare penale pentru evaziune fiscală, care deja au fost transmise în instanţa de judecată.

Învinuiţii sunt 10 persoane juridice şi 5 persoane fizice, gestionari ai 23 de întreprinderi fantomă, care au interacţionat cu Calea Ferată din Moldova, livrînd piese pentru trenuri şi pentru vagoane. „Este vorba de tranzacţii economice fictive. Între anii 2010-2013, întreprinderile învinuite au efectuat livrări de marfuri în valoare de 75 de milioane de lei”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

În cadrul documentării respectivelor cauze penale, procurorii au stabilit implicarea în schema frauduloasă şi a unui inspector din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi au declanşat o cauză penală pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, fostul şeful al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Vitalie Strună, dar şi un fost şef de direcţie din cadrul instituţiei sunt învinuiţi de delapidare de fonduri în proporţii deosebit de mari. Potrivit oamenilor legii, este vorba de circa 400 mii de euro. Fostul şef de la Calea Ferată a fost pus sub învinuire în luna decembrie 2013, însă nu a fost reţinut pînă în prezent fiindcă se află peste hotare.

CURENTUL precizează că cele 10 persoane juridice şi 5 persoane fizice riscă pînă la 5 ani de puşcărie, amendă de pînă 80 de mii de lei amendă şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la 5 ani.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților