[ X ]
[ X ]
[ X ]
Buliga: Scopul legii este de a ajuta copilul, dar nu părinţii
11 Martie

Impactul prestaţiilor sociale asupra beneficiarilor este în mod direct legat de mărimea prestaţiei. În acest sens, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a realizat o amplă analiză sistemului de prestaţii sociale. Declaraţiile au fost făcute de către ministrul Valentina Buliga, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit demnitarului, au fost elucidate unele deficienţe de proces. „Nu există o metodă clară de stabilire a cuantumului prestaţiilor. Aceste rate sunt predispuse negocierilor. Cuantumul îndemnizaţiei pentru creşterea copilului şi perioada de achitare depinde de situaţia părintelui”, a declarat Buliga.

Totodată, aceasta a menţionat că responsabilitatea faţă de generaţia în creştere este obligaţia atît a statului dar şi a părinţilor. În context, aceasta a menţionat că modificările operate în Legea cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale au scopul “de a ajuta copilul, dar nu pe părinţii acestuia”.

Valentina Buliga a specificat că, cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului se va calcula după valoarea coşului minim de bunuri necesare la naşterea unui copil. În urma calculelor, s-a stabilit că valoarea coşului minim de bunuri necesare la naştere unui copil este de 4800 de lei. Potrivit ministrului, în anul 2013, valoarea îndemnizaţiei era de doar 2600 de lei, sumă care nu acoperă coşul minim. „Anual cuantumul indemnizaţiei lunare se va majora cu circa 10 la suta din minimul de existenţă pe republică”, a spus ministrul.

De asemenea, a fost mărită vîrsta pîna la care copilul va beneficia de această indemnizaţie. Astfel, prestaţia va fi acordată pîna la vîrsta de 3 ani, în prezent aceasta fiind de 1,5 ani.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a afirmat că implementarea legii necesită cheltuieli suplimentare de circa 681 milioane de lei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților